Taifunul Haiyan - rafale de 380 km/h 100 de morţi - fotoslide

Distrugeri cauzate de taifunul Haiyan la Tacloban, arhipelagul Filipine, 9 noiembrie 2013
Distrugeri cauzate de taifunul Haiyan la Tacloban, arhipelagul Filipine, 9 noiembrie 2013 (NOEL CELIS / AFP / Getty Images)

Cel puţin 100 de oameni au murit în insulele Filipine şi peste 100 au fost răniţi, în urma super-taifunului Haiyan. Vântul a bătut în rafale de peste 310 kilometri pe oră, prăbuşind multe clădiri pe arhipelagul deja greu încercat de cutremurul de 7,2 grade din octombrie 2013.

Bilanţul victimelor ar putea creşte, se tem autorităţile, din cauza ploilor torenţiale.

Mai multe oraşe au fost inundate în Filipine, însă ravagiile cele mai mari au fost produse de vântul care a bătut cu viteze de peste 300 de kilometri la oră, rupând copaci, smulgând acoperişuri şi pe alocuri, dizlocând case întregi. Haiyan a venit cu devastatoarea forţa a unui front de aproximativ 800 de kilometri.

Autorităţile au evacuat peste un milion de oameni, au închis aeroporturi şi şcoli iar comunicaţiile au fost întrerupte complet. Mulţi oameni au rămas fără electricitate, din cauza vântului devastator. Haiyan, care în largul oceanului a avut viteze de 380 de kilometri al oră, a ridicat valuri de cinci metri înălţime în arhipelagul filipinez. Poliţia, armata şi echipele de salvare au fost mobilizate pentru a interveni în ajutorul sinistraţilor.

Haiyan a părăsit arhipelag filipinez şi se îndreaptă spre Marea Chinei de Sud, în direcţia Vietnamului, unde este aşteptat să lovească duminică.

Filipine a fost greu încercat şi în urmă cu o lună, când un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter a lăsat 5000 de oameni fără adăpost.

Ultima furtună importantă care a lovit Filipine, pe 12 august a.c., a ucis cel puţin două persoane, 45 de oameni fiind daţi dispăruţi. Ciclonul Utor a lovit zona de nord a Filipine cu vânturi de 175 km/h.

În jur de 20 de furtuni puternice afectează arhipelagul Filipine în fiecare an, în general în perioada iunie-octombrie, însă Haiyan a fost cea mai violentă înregistrată vreodată meteorologii filipinezi.

Fotoslide pe pagina originală a articolului de pe Epoch times România

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe