Filipinele ameninţate de un nou taifun devastator


Cel mai puternic taifun a lovit Filipine în acest an pe 12 august, 2013, omorând cel puţin o persoană iar alte 45 de persoane sunt dispărute, au declarat autorităţile.
Cel mai puternic taifun a lovit Filipine în acest an pe 12 august, 2013, omorând cel puţin o persoană iar alte 45 de persoane sunt dispărute, au declarat autorităţile. (JAY DIRECTO / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
07.11.2013

Greu încercată de cutremurul care a ucis 200 de persoane la jumătatea lunii octombrie, partea centrală a arhipelagului Filipine, se pregăteşte joi de sosirea unui taifun violent. Haiyan, care urmează să atingă vineri pământul filipinez.

Autorităţile se aşteaptă ca Haiyan să vină cu rafale de vânt ce pot depăşi 300 de kilometri pe oră. În calea taifunului nu există munţi ca să atenueze forţa devastatoare a palelor de vânt. Oficialii locali au început să evacueze populaţia şi se tem că taifunul ar putea cauza pagube serioase în centrul şi sudul arhipelagului.

"Este un taifun foarte periculos. Oficialii locali ştiu care sunt zonele cele mai vulnerabile şi au cerut ca acestea să fie evacuate", a declarat Glaiza Escullar, de la Agenţia Naţională Filipineză de meteorologie, citat de AFP

Haiyan, aflat deasupra Oceanului Pacific, prezenta joi dimineaţă o viteză a rafalelor de vânt de 278 de kilometri pe oră, cu intensificări de până la 333 de kilometri pe oră, potrivit Centrului comun de supraveghere a taifunurilor şi Marinei americane.

Ultima furtună importantă care a lovit Filipine, pe 12 august a.c., a ucis cel puţin două persoane, 45 de oameni fiind daţi dispăruţi. Ciclonul Utor a lovit zona de nord a Filipine cu vânturi de 175 km/h.

În jur de 20 de furtuni puternice sau taifunuri afectează arhipelagul Filipine în fiecare an, în general în perioada iunie-octombrie. Dacă intensitatea rafalelor de vânt nu scade până ce Haiyan să lovească ţărmurile filipineze, acesta va fi cel mai violent taifun al anului 2013.

Meteorologii anunţă că taifunul, având un front de peste 600 de kilometri nu dă semne de domolire, ci dimpotrivă se intensifică pe moment.

Filipinele sunt în convalescenţă după cutremurul care le-a lovit la jumătatea lunii octombrie, făcând în jur de 200 de victime în partea centrală a arhipelagului. Cutremurul a lăsat peste 5.000 de oameni fără case, mulţi dintre ei trăind în corturi în prezent. Aceştia fiind cei mai vulnerabili, vor fi evacuaţi.

"Guvernul provinciei a ordonat reprezentanţilor săi locali să se asigure că aceste persoane care locuiesc în corturi în zone vulnerabile la inundaţii să fie evacuate", a declarat administratorul provinciei Bohol Alfonso Damalerio, citat de mediafax.

Au fost evacuate, de asemenea, zonele cele mai joase ale Insulei Mindanao (sud).

Oficialii filipinezi se aşteaptă ca Haiyan să atingă Insula Samar, la aproximativ 600 kilometri sud-est de Manila, vineri dimineaţa, ora 1.00 GMT (3.00, ora României).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor