Intenţionează autorităţile chineze să protejeze tinerele fete de abuzurile sexuale?

Activista pentru drepturile Voi Haiyan, protestând împotriva unui  director de şcoală primară, care a dus şase fete la un hotel. Textul  spune: "Directore, dacă doriţi să obţineţi o cameră de hotel, găsiţi-mă.  Lăsaţi copiii în pace!.
Activista pentru drepturile Voi Haiyan, protestând împotriva unui director de şcoală primară, care a dus şase fete la un hotel. Textul spune: "Directore, dacă doriţi să obţineţi o cameră de hotel, găsiţi-mă. Lăsaţi copiii în pace!. (Weibo.com)

În China, joi, 30 mai, în timp ce zeci de site-uri prezentau imagini ale liderului partidului Xi Jinping cu batista lui roşie, înconjurat de copii chinezi radiind cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, şi afirmând că "acţiuni şi cuvinte care afectează drepturile copiilor şi tinerilor ... ar trebui să fie evitate cu orice preţ şi distruse potrivit legii ", activistei Ye Haiyan i se dărâma uşa.

Ye era vinovată de faptul că a protestat împotriva directorului şcolii elementare Chen Moupeng din oraşul Wanning, provincia Hainan, care pe 8 mai, împreună cu un asociat, a luat şase dintre elevele sale la un bar karaoke şi apoi le-a dus într-o cameră de hotel pentru o noapte. Fetele aveau vârste între 11 şi 14 ani.

Cinci părinţi au informat Beijing Times că medicii examinatori au constatat că fiicele lor au himenele rupte; ei cred că fetele au fost drogate şi apoi molestate sexual de către Chen şi complicele său. Autorităţile oraşului au negat faptele.

Pentru a-l expune pe Chen, Ye Haiyan a stat în faţa şcolii primare nr.2 din Wanning, cu alţi activişti şi a ţinut o pancartă pe care scria: "Directore, dacă doreşti să obţii o cameră de hotel, vino să mă iei. Lasă copiii în pace! "

O fotografie a lui Ye cu semnătura ei a circulat în serviciul de microblogging din China, Sina Weibo, iar gestul de protest a fost rapid imitat: Zeci de utilizatori de internet, cea mai mare parte de sex feminin, au postat propriile versiuni.

Dar apoi Ye a devenit o ţintă. Nouă femei şi doi bărbaţi au pătruns în casa ei joi după-amiază, în timp ce ea era intervievată de Voice of America (VOA), şi au început să o bată. Ea bănuieşte că au fost trimişi de către guvernul local ca pedeapsă pentru protestul de luni.

Încăierarea fost înregistrată pe casetă audio: se auzeau mai multe persoane strigând, în timp ce Ye spunea reporterului "Mă bat!" Era o mare agitaţie în fundal.

Reporterul a închis şi a sunat înapoi, pe când un poliţist o îndemna pe Ye să deschidă uşa, iar ea refuza. Din raport nu a reieşit clar modul în care primii intruşi au fost scoşi din casa ei. Aproximativ 20 de minute mai târziu, telefonul ei a fost închis, ea fiind apoi dusă la secţia judeţeană de poliţie Bobai din provincia Guangxi şi reţinută acolo pentru câteva ore.

În cele două săptămâni care au urmat de la scandalul care a avut loc în oraşului Wanning pe 8 mai, au fost expuse de către mass-media din China alte opt cazuri de directori de şcoli şi profesori care au abuzat sexual tinere eleve.

Abuzurile oficiale ale tinerilor au devenit centrul atenţiei publice, utilizatori de internet blamând autorităţile pentru o cultură de abuz de putere şi iresponsabilitate, şi că mass-media de stat e complice la aceasta.

Ca răspuns la fervoarea on-line a protestului lui Ye, agenţia oficială de ştiri Xinhua a lansat o declaraţie în care o condamnă: "Pedepsirea unui director care a molestat sexual fete tinere este o problemă gravă, dar Ye Haiyan a întors în grabă comportamentul directorului neruşinat în artă de performanţă. Ea a profitat de directorul neruşinat[incident] pentru a regiza cu atenţie un spectacol şi a satisface mulţimea cu prostii şi vorbe senzaţionale. "

Zhu Xinxin, un scriitor independent şi fost redactor la Radio Hebei, a declarat într-un interviu la postul de radio Sound of Hope că protestul cu pancartă a lui Ye a fost un nou fel de a răspunde cu umor negru la nelegiuirile oficialilor partidului.

"Sub regimul chinez, oficialii guvernamentali fac abuz de autoritate atât pentru a obţine câştiguri personale, cât şi pentru a-şi satisface propriile dorinţe egoiste", a spus ea.

"Cu toate acestea, cu puterea opiniei publice de pe internet, faptele josnice ale acestor oficiali sunt expuse în lume, ajungând la tot mai mulţi oameni, probabil din întreaga lume, aşa că aceştia pot recunoaşte răul dictaturii Partidului Comunist Chinez. "

Făcând referire la ''Visul chinezesc", un slogan des repetat de Xi Jinping, menit să mobilizeze poporul chinez din spatele Partidului Comunist, Zhu a remarcat: "În realitate, ei nu pot proteja nici măcar un copil. Cum pot ei vorbi de un vis chinez? "

Tradus de Leo Chen şi Sophia Fang. Anchetă făcută de Ariel Tian şi Feng Hao.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii