Super-taifunul Haiyan loveşte Filipine

Super-taifunul Haiyan, deasupra Oceanului Pacific, îndreptându-se spre Filipine, cu o viteză de 225 km/h. 7 noiembrie 2013
Super-taifunul Haiyan, deasupra Oceanului Pacific, îndreptându-se spre Filipine, cu o viteză de 225 km/h. 7 noiembrie 2013 (NOAA via Getty Images)
Loredana Diacu
08.11.2013

Super-taifunul Haiyan, ciclonul prognozat a fi cel mai violent din lume în acest an, s-a prăvălit asupra Filipine, provocând inundaţii şi distrugând clădiri. Vineri dimineaţă, Haiyan mătura coastele de est ale arhipelagului cu rafale de vânt depăşind 275 kilometri la oră, conform agenţiei meteorologice filipineze.

Haiyan a atins Insula Samar, aflată la distanţa de aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, după ce a lovit oraşul Guiuan, vineri, la ora 4.40 (joi, 22.40, ora României), a declarat pentru AFP meteorologul Romeo Cajulis. Taifunul se îndreaptă spre nord-vest şi spre Marea Chinei de Sud, cu o viteză de 39 de kilometri pe oră, au mai precizat meteorologii filipinezi.

Rafalele puternice de vânt au doborât copaci la pământ avariind reţele electrice şi perturbând traficul rutier.

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a lansat joi un apel la mobilizare generală, cerând solidaritate în faţa taifunului Haiyan.

"Îi avertizez pe oficialii locali că locuitorii se află în mare pericol. Hai să facem tot ce ne stă în puteri, până când taifunul nu va fi lovit ţara", a declarat Aquino.

"Putem să diminuăm consecinţele acestui taifun, dacă ne vom ajuta reciproc. Trebuie să ne păstrăm calmul, mai ales atunci când cumpărăm produse de primă necesitate", a adăugat preşedintele filipinez, citat de Mediafax.

Şeful statului a mai atras atenţia că anumite zone expuse frontului de 600 de kilometri al taifunului vor fi afectate de inundaţii grave şi de vânturi devastatoare iar zonele de coastă ar putea fi inundate de valuri cu o înălţime de şase metri.

În consecinţă, peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate înainte de sosirea taifunului, majoritatea şcolilor au fost închise şi multe companii aeriene şi-au anulat zborurile deasupra arhipelagului filipinez.

Până în acest moment nu au fost semnalate victime.

Aproximativ 16 milioane de persoane, dintre care 12 milioane în Filipine, se află pe traiectoria taifunului Haiyan, care va lovi duminică Laosul şi Vietnamul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor