Sydney: Zeci de persoane au intrat în greva foamei pentru a cere respectarea drepturilor omului în Vietnam

În 25 iulie, aproximativ 80 de persoane au intrat în greva foamei timp de 12 ore în faţa Primăriei din Sydney pentru a cere eliberarea prizonierilor de conştiinţă din Vietnam.
În 25 iulie, aproximativ 80 de persoane au intrat în greva foamei timp de 12 ore în faţa Primăriei din Sydney pentru a cere eliberarea prizonierilor de conştiinţă din Vietnam. (Mimi Nguyen Ly/Epoch Times)

În 25 iulie, aproximativ 80 de persoane au intrat în greva foamei timp de 12 ore în faţa Primăriei din Sydney pentru a cere eliberarea prizonierilor de conştiinţă din Vietnam. Fără mâncare, ei au afişat poze cu prizonierii de conştiinţă întemniţaţi în prezent în ţara lor natală.

Evenimentul, organizat de Human Rights Relief Foundation (HRRF), face parte dintr-o campanie globală numită “We Are One: Human Rights 2015”.

Campania atrage atenţia asupra situaţiei drepturilor omului în Vietnam şi face apel către comunitatea internaţională să ceară regimului vietnamez să elibereze toţi prizonierii săi de conştiinţă.

“Începând cu martie 2015, peste 20 de grupuri ale societăţii civile au promovat această campanie pentru promovarea libertăţii, democraţiei şi drepturilor omului”, a declarat Chinh Dang, preşedintele HRRF.

“Pe hârtie, avem aproximativ 140 de [prizonieri de conştiinţă] arestaţi, dar este greu de ştiut”, a declarat el, susţinând că puternica cenzură de stat este o piedică majoră în vederea obţinerii unei cifre reale a numărului de prizonieri de conştiinţă.

Conform Human Rights Watch Annual Report 2015, situaţia drepturilor omului din Vietnam a rămas critică în 2014, având loc: multiple cazuri în care sistemul juridic este folosit într-o manieră eronată; persecutarea scriitorilor şi activităţilor pentru drepturile omului; lipsa libertăţii de adunare şi asociere; lipsa libertăţii pentru credinţă; şi abuzuri brutale ale prizonierilor de conştiinţă.

Fostul colonel vietnamez Vo Dai Ton, unul dintre cei care au luat cuvântul la evenimentul din Sydney, a fost el însuşi întemniţat timp de peste 10 ani pentru încercarea de a forma o mişcare de rezistenţă împotriva regimului vietnamez în 1982. El a fost închis în carceră şi torturat de 96 de ori.

“Mulţumesc Australiei pentru că ne-a acceptat aici ca să începem o nouă viaţă – în libertate, pace şi cu respectarea drepturilor omului. Toţi cetăţenii [Vietnamului] sunt consideraţi de regimul comunist [vietnamez] drept sclavii lor, animalele lor – şi nu fiinţe umane”, a declarat Dai Ton.

Vietnamul a fost condus de Partidul Comunist începând cu 1975, la sfârşitul Războiului din Vietnam, când peste 2 milioane de vietnamezi au fost forţaţi să îşi părăsească ţara natală sau să se confrunte cu întemniţări şi persecuţii. Sute de mii de vietnamezi au reuşit să se stabilească în Europa, America de Nord şi Australia.

Mai multe oraşe din Noua Zeelandă, Vietnam, Finlanda, Germania, Franţa şi Statele Unite au participat de asemenea la greva foamei. Mulţi dintre cei care nu au putut participa la eveniment, au intrat în greva foamei acasă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.