Svoboda acuză Kievul de organizarea provocărilor din faţa Parlamentului

Partidul naţionalist ucrainean Svoboda a învinuit guvernul actual din Kiev pentru evenimentele care s-au desfăşurat luni în faţa clădirii Parlamentului şi a cerut demisia ministrului de interne Arsen Avakov, conform Interfax.
Protest violent în faţa Parlamentului din Kiev, 31 august 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.09.2015

Partidul naţionalist ucrainean Svoboda a învinuit guvernul actual din Kiev pentru evenimentele care s-au desfăşurat luni în faţa clădirii Parlamentului şi a cerut demisia ministrului de interne Arsen Avakov, conform Interfax.

“Guvernul, împreună cu Blocul de Opoziţie pro-rus, este cel care a provocat ucrainenii să protesteze prin votul desfăşurat în Parlament cu ocazia primei citiri a proiectului de lege privind schimbările din Constituţia ucraineană ce vor oferi un statut special pentru Donbas...”, a susţinut Svoboda într-o declaraţie publicată în 31 august.

Autorii declaraţiei au susţinut faptul că poliţia a fost cea care a folosit prima dată forţa împotriva manifestanţilor, provocând mai multe episoade violente, iar forţele de ordine au eşuat în luarea măsurilor necesare pentru neutralizarea provocatorilor.

“Este evident faptul că utilizarea unui dispozitiv exploziv, pe care cineva l-a aruncat asupra forţelor de ordine, a fost o provocare planificată în avans şi îndreptată împotriva patrioţilor ucraineni”, se mai susţine în declaraţie.

Svoboda a cerut demisia ministrului de Interne Arsen Avakov, susţinând că, deoarece acesta nu a luat măsurile necesare, s-a ajuns în cele din urmă la această tragedie.

Partidul a cerut membrilor coaliţiei parlamentare să nu voteze controversatul proiect de lege când acesta va fi supus celei de-a doua citiri.

Luni, Rada a votat un proiect de lege prezidenţial care propune schimbări în Constituţia ţării care vor duce la o descentralizare a puterii. După o dezbatere intensă, 265 de parlamentari au votat în favoarea unei aprobări preliminare a acestor schimbări constituţionale.

Votul a declanşat imediat încăierări în faţa clădirii Radei între poliţie şi opozanţii descentralizării puterii ucrainene, care protestau afară. Un dispozitiv exploziv a fost aruncat asupra poliţiştilor în timpul protestului violent.

Conform celor mai recente date, aproximativ 140 de oameni au fost răniţi şi un soldat al Gărzii Naţionale ucrainene a fost ucis.

Recomandăm şi: De ce a eşuat implementarea acordului Minsk II

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor