Fost partener de Judo al lui Putin preia controlul asupra celui mare aeroport al Rusiei
focus
alte articole
Arkadi Rotenberg, fostul partener de judo al preşedintelui rus Vladimir Putin, împreună cu partenerul său miliardar Alexander Ponomarenko, vor deveni principalii acţionari ai celui mai aglomerat aeroport din Rusia, Şeremetievo, conform unui ordin semnat la sfârşitul săptămânii trecute de Putin, susţine ziarul Moscow Times.
Putin a ordonat fuziunea activelor aeroportului de stat cu activele companiei TPS Avia, care îi aparţine lui Rotenberg şi partenerului său Ponomarenko. Partea statului în compania rezultantă va fi de cel puţin 30%, susţine ordinul prezidenţial.
În 2013, compania TPS Avia a câştigat un contract de extindere a aeroportului prin construirea unui nou terminal şi conectarea acestuia la vechile terminale printr-un metrou. Compania trebuie să termine construcţiile până în 2018 şi trebuie să investească până la 635 milioane de dolari în acest proiect, care include de asemenea şi un terminal pentru mărfuri şi un complex de realimentare.
Şeremetievo este unul dintre principalele proiecte de infrastructură pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 din Rusia, beneficiind de investiţii de stat generoase pentru o nouă pistă ce trebuie terminată înaintea turneului.
În primele şapte luni ale acestui an, Şeremetievo a deservit 17,8 milioane de pasageri, depăşind principalul său rival, aeroportul Domodedovo, care a procesat 17,4 milioane de pasageri, a raportat agenţia de ştiri AviaPort. Cel de-al treilea aeroport al Moscovei, Vnukovo, a înregistrat 9,3 milioane de pasageri.
Domodedovo este deja deţinut de un singur proprietar privat, Dmitri Kamenşcik.
În 1 august, Putin a semnat un decret similar, ordonând statului să fuzioneze activele sale din Aeroportul Vnukovo, cu condiţia ca guvernul să deţină cel puţin 25% în structura rezultantă. După fuziune, principalii acţionari ai aeroportului vor fi oamenii de afaceri Andrei Skoch, Vitali Vantsez şi Vladimir Kozhevnikov, a raportat revista Forbes în 2014.
Rotenberg, în vârstă de 63 de ani, are o avere de 1,45 miliarde de dolari începând cu luna august şi ocupă locul 57 pe lista celor mai bogaţi oameni din Rusia, conform estimărilor făcute de Forbes. În ultimul deceniu, el a devenit unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Rusia.
Împreună cu fratele său Boris, Rotenberg a fost sancţionat de SUA pentru criza din Ucraina, ca urmare a faptului că este un membru al cercului de apropiaţi al lui Putin.
“Ambii fraţi au adunat averi enorme în timpul regimului Putin. Fraţii Rotenberg au primit contracte în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, iar averea lor personală a crescut cu 2,5 miliarde de dolari în ultimii doi ani”, conform unei declaraţii emise de Trezoreria americană în 2014, atunci când a impus sancţiunile împotriva lor.
Într-un interviu rar, Rotenberg a negat că Putin l-a ajutat să îşi construiască un imperiu al afacerilor.
Rotenberg îl cunoaşte pe Putin încă din copilărie, când ambii s-au antrenat la acelaşi club de Judo din St. Petersburg. În ultimii 5 ani, companiile asociate cu Rotenberg au atras contracte de stat în valoare de peste 15,4 miliarde de dolari, a raportat Forbes
Partenerul lui Rotenberg, Ponomarenko - în vârstă de 50 de ani -, a deţinut Portul Comercial Novorossiisk, cel mai mare port comercial al Rusiei, împreună cu omul de afaceri Alexander Skorobogatko. Cei doi au vândut portul în 2011 pentru 1 miliard de dolari. Forbes estimează că averea lui Ponomarenko se ridică la 2,6 miliarde de dolari.
În ultimii 5 ani, Rusia a încercat să fuzioneze toate cele trei aeroporturi majore din Moscova într-un singur holding. Însă aceasta a fost o sarcină provocatoare, ţinând cont de faptul că aeroporturile au diferite structuri de proprietate.
Începând cu 1994, aeroportul Domodedovo a fost deţinut în privat de Kamenşcik, sub conducerea căruia a devenit cel mai modern aeroport din Moscova. Până în 2015, acest aeroport a procesat mai mulţi pasageri decât Şeremetievo. În general, compania lui Kamenşcik a investit peste 1,5 miliarde de dolari în aeroport, a declarat acesta în 2014 pentru publicaţia Vedomosti.
În condiţiile în care aeroportul Domodedovo a înregistrat un succes tot mai mare, mulţi antreprenori puternici au fost interesaţi de acest activ. Statul rus a încercat să conteste privatizarea aeroportului de mai multe ori, dar până acum a eşuat. Începând cu 2001, aeroportul a avut de înfruntat aproximativ 6.500 de procese, a declarat Kamenşcik pentru Vedomosti.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.