Hollande, Merkel şi Putin susţin acordul de pace din estul Ucrainei

Franţa, Germania şi Rusia susţin planurile pentru o încetare deplină a focului în estul Ucrainei începând cu 1 septembrie, a declarat preşedinţia franceză după o convorbire desfăşurată sâmbătă între şefii celor trei state
Soldaţi ucraineni ocupă o poziţie în satul Zaytseve din Doneţk în 29 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.08.2015

Franţa, Germania şi Rusia susţin planurile pentru o încetare deplină a focului în estul Ucrainei începând cu 1 septembrie, a declarat preşedinţia franceză după o convorbire desfăşurată sâmbătă între şefii celor trei state, conform Reuters.

Ucraina şi separatiştii pro-ruşi, într-un gest de sprijinire a acordului de încetare a focului încheiat la Minsk în luna februarie, au decis, pe 26 august, să depună eforturi suplimentare în vederea suspendării tuturor încălcărilor acordului începând cu săptămâna viitoare, au declarat reprezentanţii OSCE şi ai rebelilor.

Biroul preşedintelui francez Francois Hollande a susţinut, într-o declaraţie, că acesta a fost de asemenea de acord, alături de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin, că ar fi util desfăşurarea unui summit cu omologul lor ucrainean Petro Poroşenko în săptămânile următoare.

“Ei au susţinut cu tărie apelul pentru o încetare deplină a focului începând cu 1 septembrie”, conform declaraţiei biroului lui Hollande. “Au subliniat faptul că respectarea unui acord de încetare a focului durabil este o necesitate impusă de situaţia civililor din estul Ucrainei.”

Cele două tabere implicate în conflictul ucrainean au semnat în luna februarie un acord pentru pacea din estul Ucrainei, care a inclus atât o încetare deplină a focului în zona de conflict cât şi alegeri locale şi acordarea unui statut special pentru cele două regiuni separatiste.

Dar luptele tot mai dese dintre cele două tabere – în care au fost folosite piese de artilerie şi alte arme, fiind ucişi civili, soldaţi ucraineni şi rebeli pro-ruşi – au subminat constant acordul, cunoscut şi sub numele de Minsk II.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor