Sute de mii de eleni protestează în Atena, cerând Macedoniei să renunţe la numele ţării

Sute de mii de greci au participat duminică la un protest în masă în Atena, cerând guvernului să nu facă un compromis în cazul îndelungatei dispute privind numele ţării vecine Macedonia.
Protest în capitala elenă Atena pentru schimbarea numelui fostului stat iugoslav Macedonia, 4 februarie 2018.
Protest în capitala elenă Atena pentru schimbarea numelui fostului stat iugoslav Macedonia, 4 februarie 2018. (Louisa Gouliamakilouisa Gouliamaki/AFP/Getty Images)

Organizatorii protestului au susţinut că aproximativ 1,5 milioane de persoane au călătorit din întreaga ţară pentru a participa la evenimentul de duminică din piaţa Syntagma din centrul Atenei. Manifestanţii au cerut ca guvernul din Skopje să nu mai folosească numele de Macedonia.

Poliţia a afirmat că numărul participanţilor a fost de aproximativ 140.000.

Manifestanţii, purtând steaguri elene, au scandat slogane precum “Jos mâinile de pe Macedonia” sau “Macedonia este Grecia”, când s-au adunat în piaţa din faţa Parlamentului grec.

Renumitul compozitor grec Mikis Theodorakis, în vârstă de 92 de ani, s-a adresat mulţimii, afirmând că “Macedonia a fost, este şi va fi mereu a grecilor”.

Premierul elen Alexis Tsipras a luat în considerare o rezoluţie privind disputa înfuriind atât politicieni din opoziţie, cât şi membri ai propriei coaliţii naţionaliste.

Într-o declaraţie publicată duminică de cabinetul său, Tsipras a afirmat că “milionul de manifestanţi despre care au vorbit organizatorii [demonstraţiei] este o iluzie”.

“Marea majoritate a poporului grec consideră că problemele de politică externă nu ar trebui abordate cu fanatism”, a adăugat el.

Printre participanţii la protestul de duminică s-au aflat primari, figuri religioase senioare, ofiţeri militari greci şi fostul premier Antonis Samaras, care a fost ministru de externe ale Greciei când a izbucnit disputa legată de numele Macedoniei, care în prezent este Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Disputa a izbucnit după ce Macedonia, care a fost timp de câteva decenii parte a fostei Iugoslaviei, şi-a obţinut independenţa în 1991.

Grecii susţin că numele ţării vecine ar implica revendicări asupra propriei provincii elene a Macedoniei şi doresc schimbarea acestui nume. Guvernul macedonean neagă acuzaţia.

Liderii celor două ţări au afirmat că a fost înregistrat un progres în privinţa soluţionării disputei, existând indicaţii că Macedonia, în baza oricărui acord încheiat între cele două părţi, ar putea păstra numele la care va adăuga cuvinte precum “Superioară” sau “Nouă” sau “Nord”.

Negociatorul ONU Matthew Nimetz şi-a exprimat optimismul în 1 februarie că vecinii balcanici ar putea soluţiona disputa în acest an, în ciuda opoziţiei vehemente venite din partea partidelor naţionaliste ale ambelor ţări.

Protestul din Atena de duminică este cel de-al doilea eveniment major din capitala elenă în ultimele câteva săptămâni. Protestul a fost organizat şi finanţat de grupuri ale diasporei elene, care sunt susţinute de asociaţii de ofiţeri pensionaţi, sindicate culturale elene, grupuri bisericeşti şi alţii.

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în Salonic în 21 ianuarie, în primul protest major din cadrul disputei privind numele Macedoniei. Poliţia a afirmat că 90.000 de persoane au participat la acel protest, însă organizatorii au ridicat numărul la 400.000.

Guvernul elen a declarat că protestele nu vor afecta eforturile de a rezolva problema. “Lipsa unei soluţii subminează interesul nostru naţional”, a afirmat recent Tsipras.

Pe baza obiecţiilor grecilor privind utilizarea numelui său, Macedonia s-a alăturat în 1993 Naţiunilor Unite sub numele de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe