Dacă Silvio Berlusconi va fi exclus din Senat, va cădea guvernul Letta? (presa italiană)
alte articole
Continuă tensiunile din cadrul majorităţii care susţine guvernul italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga), iar fostul premier Silvio Berlusconi ameninţă din nou că va determina căderea actualului executiv, în cazul în care va fi exclus din Senatul de la Roma, informează joi presa din Peninsulă.
'Dacă Silvio Berlusconi va fi exclus din Senat, va cădea guvernul Letta?', se întreabă cotidianul roman La Repubblica, într-un articol în care precizează că fostul premier italian Silvio Berlusconi, lider şi fondator al partidului de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), a anunţat din nou, miercuri, că 'este gata să scoată din priză guvernul Letta', în cazul în care va fi exclus din funcţia de senator, obţinută în urma ultimelor alegeri parlamentare, din 24-25 februarie.
Continuă, prin urmare, 'tensiunile din cadrul majorităţii guvernamentale', cu două săptămâni înainte de importantul vot din Senat, care, pe data de 27 noiembrie, se va reuni în şedinţă plenară pentru a decide eventuala excludere a senatorului Silvio Berlusconi, condamnat în mod definitiv de Curtea de Casaţie de la Roma (printr-o sentinţă emisă la 1 august) la un an de închisoare pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, mai scrie principalul cotidian roman.
Totuşi, în timp ce fostul premier şi magnat media în vârstă de 77 de ani Silvio Berlusconi a hotărât 'să scoată din priză guvernul Letta', se pare că 'nu este de acord cu această decizie' secretarul partidului de centru-dreapta Poporul Libertăţii, Agelino Alfano, care este şi actual vicepremier şi ministru de interne. Alfano este convins că actualul guvern de mare coaliţie 'va trebui să îşi continue activitatea' şi că politica italiană 'are nevoie de continuitate şi de stabilitate', pentru a putea lua măsurile necesare în vederea depăşirii actualei crize economice, notează publicaţia amintită.
'Silvio Berlusconi şi condamnarea sa definitivă pentru fraudă fiscală', titrează Corriere della Sera din Milano, care relevă faptul că miercuri seară, la Palatul Grazioli (reşedinţa romană a lui Silvio Berlusconi), a avut loc o întrevedere 'tensionată', care a durat peste trei ore, între vicepremierul Alfano şi fondatorul PdL, Berlusconi, întâlnire la care a participat şi Gianni Letta, unchiul lui Enrico Letta şi unul dintre principalii colaboratori ai lui 'Il Cavaliere'.
Adevărul este că principala formaţiune politică de centru-dreapta, Poporul Libertăţii, 'trăieşte un moment dificil, de cumpănă', cu două zile înainte de desfăşurarea Consiliului Naţional, care se va reuni la Roma pe 16 noiembrie şi care va trebui să aprobe refondarea fostului partid de dreapta al lui Berlusconi, Forza Italia (fondat în 1994). Dacă 'renaşterea' partidului Forza Italia va fi aprobată, ce se va întâmpla cu Poporul Libertăţii? Va fi dizolvat, sau va continua să existe, cu un alt lider, probabil Angelino Alfano, lucru care 'ar provoca o adevărată sciziune în cadrul principalei formaţiuni politice a dreptei italiene?', se întreabă principalul cotidian milanez.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma notează că, în timp ce continuă 'luptele interne' din cadrul PdL, divizat între 'ulii' (susţinătorii lui Berlusconi) şi 'porumbei' (cei care ar dori să continue să susţină executivul Letta), miercuri 'a intervenit în dezbaterea politică' şi liderul Mişcării populiste 5 Stele (M5S), fostul actor comic Beppe Grillo, care, pe blogul său, cel mai citit din Italia, a scris că 'Silvio Berlusconi nu este un persecutat, ci un delincvent' condamnat la închisoare pentru fraudă fiscală.
În această situaţie, în care principalele trei partide ce au câştigat alegerile legislative de la sfârşitul luni februarie, Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, în opoziţie), 'au trei opinii diferite despre modul în care actualul executiv îşi va putea continua activitatea', despre ce se va întâmpla cu guvernul condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat) şi despre 'câtă răbdare mai pot avea alegătorii italieni', care continuă 'să se lupte' cu cea mai gravă criză economică de după cel de al Doilea Război Mondial, comentează publicaţia menţionată.
Între timp, un alt exponent de vază al Poporului Libertăţii, Maurizio Lupi, ministrul transporturilor şi infrastructurii, a afirmat miercuri că este convins că Italia 'nu are nevoie de o nouă perioadă de instabilitate politică'.
'Va trebui să lucrăm toţi în interesul ţării, altfel alegătorii italieni ne vor trimite pe toţi acasă, 'uli' şi 'porumbei', centru-dreapta şi centru-stânga', a declarat ministrul Lupi, potrivit site-ului de ştiri TgCom 24-Mediaset.