Catastrofa ecologică provocată de scufundarea Prestige rămâne nepedepsită (revista presei spaniole)
Sentinţa în procesul scufundării petrolierului Prestige nu a cuprins nicio pedeapsă pentru cei trei acuzaţi, aceştia fiind achitaţi pentru catastrofa ecologică petrecută în urmă cu 11 ani, iar cotidienele spaniole consemnează aceste fapte pe primele pagini ale ediţiilor tipărite de joi. Ziarele centrale spaniole scriu, de asemenea, şi despre ultimatumul acordat de primăriţa Madridului, Ana Botella: în 48 de ore, primăria va asuma curăţenia oraşului, dacă angajaţii din serviciile publice nu renunţă la grevă.
Fără vinovaţi pentru Prestige, anunţă El Pais, şi precizează că sentinţa nu prevede responsabilitate pentru una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din Spania. Instanţa din La Coruńa i-a absolvit de vină pentru delicte de mediu pe toţi cei trei acuzaţi şi numai căpitanul a primit o pedeapsă de nouă luni de închisoare pentru nesupunere. În plus, tribunalul a considerat eficientă decizia guvernanţilor de a duce nava naufragiată în largul mării, unde s-a şi scufundat.
Justiţia absolvă guvernul de administrarea situaţiei provocată de catastrofă, explică la rândul său şi cotidianul ABC. Procesul s-a încheiat cu achitarea celor trei acuzaţi pentru delicte care au dăunat mediului înconjurător, şi cu o condamnare minoră pentru căpitan, pentru nesupunere, precizează cotidianul spaniol citat.
Cotidianul La Vanguardia consideră că, astfel, catastrofa ecologică a navei Prestige rămâne nepedepsită: după un deceniu de instrucţie, cazul se încheie cu o pedeapsă uşoară pentru căpitanul vasului. Instanţa nu ştie cine a provocat drama care a costat 4 miliarde de euro, întrucât căpitanul a fost găsit vinovat pentru nesupunere atunci când a refuzat remorcarea navei, însă nu este considerat responsabil pentru acest dezastru.
'Niciodată' - titrează cotidianul La Razon, care publică pe prima pagină a ediţiei tipărite de joi o imagine cu protestele de la vremea catastrofei. Sentinţa scoate în evidenţă, scrie cotidianul citat, doar faptul că platforma locală ŤNunca Máisť (niciodată, n.r.), creată de naţionaliştii din Galicia, şi stânga au lansat o campanie care să învinovăţească Partidul Popular (la putere în Galicia şi în guvernul central la vremea respectivă) de tragedie. Instanţa din La Coruńa i-a absolvit de vină pe cei trei acuzaţi şi a sprijinit acţiunile guvernului conservator al fostului premier Jose Maria Aznar, absolvit de orice vină pentru catastrofă, precizează cotidianul citat.
'Niciodată?' - se întreabă la rândul său cotidianul catalan El Periodico. Justiţia nu decide pedepse pentru delicte ecologice pentru scufundarea Prestige, iar în vreme ce guvernul salută decizia achitării, ecologiştii şi opoziţia se declară indignaţi de sentinţă, constată publicaţia citată.
Cotidienele spaniole de joi scriu şi despre ultimatumul acordat de Ana Botella pentru a forţa curăţenia Madridului, afectat de munţii de gunoaie care se adună după opt zile de proteste. În a noua zi de grevă a gunoierilor, primăriţa a acordat un ultimatum de 48 de ore companiilor cărora primăria le-a cedat organizarea serviciilor publice de curăţenie (şi care au decis concedierea a peste 1.000 de angajaţi, ca urmare a reducerilor bugetare, n.r.). În plus, mai scrie cotidianul El Pais, primăria va depune o plângere la procuratură pentru actele de vandalism.
Cotidienele ABC şi La Razon relatează de asemenea despre ultimatumul acordat de Ana Botella. Dacă acest termen se va încheia fără reluarea serviciilor de curăţenie ale capitalei, acestea vor fi asumate de primărie, însă cheltuielile şi facturile aferente le vor fi înaintate firmelor care ar fi trebuit să se ocupe de curăţenia Madridului, precizează cotidienele citate.
Pe lângă sentinţa din cazul Prestige, cotidianul El Mundo anunţă pe prima pagină a ediţiei tipărite de joi noi informaţii privitoare la finanţarea sindicatului spaniol UGT: acesta ar beneficia de un sistem prin care ar rămâne cu 19% din banii primiţi de la stat pentru organizarea de cursuri de formare.