Sursă: Wen Jiabao a fost în spatele evadării activistului orb

Premierul chinez Wen Jiabao, 14 martie 2012 în Beijing
Premierul chinez Wen Jiabao, 14 martie 2012 în Beijing (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Evadarea activistului chinez orb Chen Guangcheng din arest la domiciliu se poate să fi fost asistată de aliaţi ai premierului Wen Jiabao, în conformitate cu o sursă la nivel înalt de la Beijing.

Sursa, care este apropiată de oficialii de rang înalt din capitală, a declarat pentru The Epoch Times că evadarea avocatului "nu a fost doar noroc şi sincronizare".

"Oamenii lui Wen Jiabao au convins câţiva poliţişti în haine civile, care îl urmăreau îndeaproape pe Chen la domiciliul său, sa îl lase să evadeze", a spus sursa.

Sursa a adăugat că oamenii premierului au spus poliţiştilor "în prealabil momentul şi locul evadării lui Chen."

Se pare că intervenţia a venit ca urmare a unui dezacord îndelungat privind manevrarea cazului dintre şeful poliţiei din China, Zhou Yongkang, şi Wen Jiabao.

Într-un interviu recent, sursa a declarat că conflictul dintre cei doi oficiali de partid "a existat de multă vreme şi că ce se întâmplă acum era de aşteptat."

Ştirile urmează unei relatări a Apple Daily din Hong Kong de la începutul acestei săptămâni, în care s-a susţinut că poliţiştii au închis ochii la evadarea lui Chen.

În 2006, Chen a intentat un proces împotriva autorităţilor din Linyi, provincia Shandong, pentru utilizarea excesivă şi violentă a politicii 'un singur copil' şi a fost condamnat de oficialii regionali la patru ani şi trei luni de închisoare.

În iulie 2008, soţia sa, Yuan Weijing, a publicat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Hu Jintao, cerând şefului Partidului Comunist să "înţeleagă cu adevărat umilirea şi lipsa de ajutor pe care am suferit-o în viaţa mea de zi cu zi. Sper că liderii noştri pot asculta grijile unui activist orb închis despre calea ce ar trebui urmată de ţară, atât către succes cât şi către eşec".

Sursa a menţionat că răspunsul imediat al lui Wen Jiabao la scrisoare a fost de a le cere autorităţilor regionale sa îl elibereze pe Chen. El a susţinut că manevrarea cazului de către Comisia pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) din oraşul Linyi a fost inadecvată.

Cu toate acestea, Zhou Yongkang, şeful CAPL, i s-a opus cu tărie lui Wen Jiabao. Zhou a subliniat gestionarea strictă a unor cazuri similare şi a solicitat o pedeapsă mai aspră pentru "reprezentanţii interni" ai forţelor "anti-chineze" din străinătate.

Problemele dintre Zhou Yongkang şi Wen Jiabao s-au agravat în luna decembrie a anului trecut, când actorul din Batman, Christian Bale, a fost agresat în timp ce încerca sa îl viziteze pe Chen Guangcheng.

Sursa a afirmat că în acel moment Wen s-a plâns de faptul că modul de manevrare a cazului, atât de către oficialii de partid din Linyi, cât şi de Zhou Yongkang, a fost problematic.

Cu toate acestea, ministrul pentru propagandă, Li Changchun, a fost de partea lui Zhou Yongkang în legătură cu tratarea acestui subiect şi a spus că Wen era "prea băgăreţ în afacerile altor oameni".

La cinci zile după incidentul cu Bale, guvernul din Linyi a primit titlul de "Oraş Naţional al Civilizaţiei" din partea Comisiei centrale de ghidare pentru construirea civilizaţiei spirituale, aceasta fiind un departament din subordinea lui Li Changchun.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi despre cele mai recente situaţii din lupta pentru putere din cadrul regimului comunist chinez. În această categorie specială, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?