Lecţiile de la Auschwitz aduse în China

Premierul chinez Wen Jiabao (al treia din dreapta), vizitează fostul site nazist al lagărului morţii de la Auschwitz-Birkenau. Atunci când premierul Wen Jiabao a ales să ia cuvântul la Auschwitz, el s-a adresat de fapt poporului chinez.
Premierul chinez Wen Jiabao (al treia din dreapta), vizitează fostul site nazist al lagărului morţii de la Auschwitz-Birkenau. Atunci când premierul Wen Jiabao a ales să ia cuvântul la Auschwitz, el s-a adresat de fapt poporului chinez. (Pawel Ulatowski / AFP / GettyImages)

"Tragedia de la Auschwitz este o tragedie pentru întreaga omenire", a declarat premierul Republicii Populare China, Wen Jiabao, în timp ce vizita Auschwitz-ul, pe 27 aprilie. "Dezastrul a trecut, dar avertismentele sale vor rămâne pentru totdeauna", a spus Wen în observaţiile sale.

Apoi Wen a scris în cartea de oaspeţi de la Auschwitz aceste cuvinte: "Cunoscând istoria, suntem capabili să plănuim viitorul."

De la eliberarea sa în 1945, Auschwitz a fost un sinonim pentru răul produs de om. Circa 1,3 milioane de evrei, polonezi, ţigani şi alţii, care au fost în dezacord cu regimul nazist, au fost exterminaţi acolo.

Evocarea lui Wen de la Auschwitz are loc în contextul schimbărilor rapide ce au loc la Beijing, care fac posibile discuţiile despre un nou viitor pentru China.

Fostul oficial de partid intransigent, Bo Xilai, a fost demis din toate poziţiile deţinute în partid şi este în curs de investigare.

Zhou Yongkang, membru al Comitetului Permanent şi şef al puternicei Comisii pentru Afaceri Politice şi Legislative, este şi el în curs de investigare.

Acoliţii lui Bo Xilai din Chongqing au fost eliminaţi, iar liderul de partid Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao au fost ocupaţi cu asigurarea sprijinului armatei şi diverselor personalităţi care conduc armata. Acum are loc o schimbare majoră legată de cine conduce China.

Când Hu Jintao şi Wen Jiabao îşi impun autoritatea, lumea – şi oamenii din China – aşteaptă un răspuns la această întrebare: ce înseamnă această schimbare? După ce praful se va aşeza, aceasta va fi o simplă remaniere? Sau va apărea ceva nou?

Pe parcursul întregii sale cariere, Wen Jiabaoa fost asociat cu cei care doresc reformarea Partidului Comunist Chinez (PCC). În discursurile sale el menţionează în mod regulat necesitatea introducerii statului de drept şi a democraţiei în China şi vorbeşte despre o Chină în care guvernul este independent de PCC - o perspectivă de neconceput pentru cineva ca Bo Xilai.

Dar lucrul despre care a vorbit Wen la Auschwitz este ceva mai fundamental decât statul de drept sau promovarea democraţiei.

Remarcile sale de la Auschwitz, alături de discuţiile privind modul în care ţările se comportă după ce au comis crime îngrozitoare, au fost prefigurate de o afirmaţie a lui Wen Jiabao făcută la sfârşitul conferinţei de presă din 14 martie, cu ocazia Congresului Naţional al Poporului. Wen a cerut iertarea şi îndurare din partea poporului chinez.

Comentatorul politic Zhang Tianliang a subliniat că cineva îşi cere iertare pentru comiterea unei greşeli. Când acel cineva cere îndurare, înseamnă că a comis o infracţiune.

PCC are o istorie lungă de infracţiuni. S-au înregistrat aproximativ 80 de milioane de morţi nenaturale din cauza tiraniei PCC. Dar Wen, ca prim-ministru, nu este responsabil pentru campaniile sângeroase efectuate sub Mao.

Crimele care atârnă greu asupra lui Wen Jiabao şi a întregului PCC este persecuţia împotriva Falun Gong. Persoane din interior au raportat că Wen a cerut în consiliile de partid ca problema Falun Gong să fie rezolvată - ca practica Falun Gong să nu mai fie tratată ca o crimă de către PCC şi persecuţia să înceteze.

Bo Xilai şi Zhou Yangkong, cei doi oficiali proeminenţi ai PCC care au fost investigaţi în ultimele luni, au deţinut locuri fruntaşe în aplicarea persecuţiei împotriva Falun Gong.

"Această istorie ne spune că trebuie să ne opunem războiului, discriminării rasiale şi atrocităţilor. Ţările care au dezlănţuit război şi au adus dezastre pentru umanitate, trebuie să perceapă istoria într-un mod adecvat, şi anume să înveţe anumite lecţii", a spus Wen Jiabao. "Numai atunci, când ele vor fi capabile să-şi recunoască crimele şi vina, ele pot fi respectate de către comunitatea internaţională."

La Auschwitz, Wen a apelat la istorie pentru a descoperi cum poate aborda "dezastrul adus umanităţii."

În timp ce a vorbit despre modul în care ţările trebuie să îşi recunoască crimele, el ştia foarte bine că naţiunea chineză nu a comis atrocităţi împotriva Falun Gong. PCC a comis aceste crime. Bo Xilai, Zhou Yongkang, fostul lider PCC Jiang Zemin şi alţi membri din clica lui Jiang, au insistat în efectuarea persecuţiei.

100 de milioane de practicanţi Falun Gong şi familiile lor au fost victime ale acestei persecuţii. Zeci de mii de oameni au fost ucişi. Şi persecuţia, alături de o mulţime de alte încălcări ale drepturilor omului de către PCC, au făcut China de ruşine.

Atunci când o naţiune a fost făcută de ruşine şi victimizată din cauza crimelor comise în numele său, acea naţiune îşi recuperează onoarea şi respectul prin aducerea criminalilor în faţa justiţiei. Când poporul chinez va judeca pe cei responsabili de persecuţia împotriva Falun Gong, el se va separa de crimele PCC. Poporul chinez îşi va recupera demnitatea şi va oferi Chinei o nouă bază morală, una care va susţine sfinţenia vieţii şi a conştiinţei.

Cuvintele lui Wen de la Auschwitz au arătat poporului chinez că drumul lor spre viitor presupune repudierea crimelor trecutului.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi despre cele mai recente situaţii din lupta pentru putere din cadrul regimului comunist chinez. În această categorie specială, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe