"Surprins", Trump pare să uite că el l-a numit pe Powell în funcţia de preşedinte al Fed, înainte de a-l acuza pe Biden că l-a ţinut în funcţie

Preşedintele Donald Trump priveşte cum Jerome Powell, pe atunci candidatul său la funcţia de preşedinte al Rezervei Federale, urcă pe podiumul de la Casa Albă, pe 2 noiembrie 2017. (Getty Images)
Redacţia
17.07.2025

Donald Trump pare să nu-şi amintească că el a fost preşedintele care l-a numit pe Jerome Powell în funcţia de preşedinte al Consiliului Guvernatorilor Rezervei Federale, funcţie pe care o ocupă din 2018, al doilea an al primului mandat Trump, scrie The Independent.

Preşedintele american, care a cochetat cu ideea de a-l concedia pe şeful băncii centrale pentru că nu a redus ratele dobânzilor, a vorbit în timpul unei conferinţe de presă în Biroul Oval, alături de prinţul moştenitor şi prim-ministrul Bahrainului, când a fost întrebat dacă ia în considerare serios această măsură.

Trump a răspuns cu o serie de remarci batjocoritoare, în care l-a atacat pe Powell pentru că nu a presat consiliul Fed să reducă ratele dobânzilor, citând multiplele reduceri ale ratei dobânzii efectuate de Banca Centrală Europeană în ultimele luni şi acuzându-l pe Powell că a fost de acord cu reducerile doar în timpul alegerilor de anul trecut, pentru a favoriza candidatul democrat, fosta vicepreşedintă Kamala Harris, şi numindu-l „un preşedinte groaznic al Fed”, înainte de a-şi exprima surprinderea că a fost numit în această funcţie.

„Am fost surprins că a fost numit”, a spus Trump.

În continuare, preşedintele în vârstă de 79 de ani şi-a amintit probabil că el a fost cel care l-a nominalizat pe Powell pentru această funcţie, ca succesor al lui Janet Yellen, în timpul primului său mandat, şi a adăugat că a fost surprins de numirea lui Powell pentru un al doilea mandat de către succesorul şi predecesorul său, preşedintele Joe Biden.

„Sincer, am fost surprins că Biden l-a numit şi i-a prelungit mandatul”, a spus el.

Gafa aparentă a preşedintelui a survenit la doar o zi după ce a ţinut un discurs incoerent la Pittsburgh, în care a afirmat că unchiul său, un fizician renumit care a contribuit la dezvoltarea sistemelor radar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, i-a predat infamului terorist condamnat Theodore Kaczynski la MIT, deşi acest lucru nu s-a întâmplat.

În timpul discursului său incoerent de la Universitatea Carnegie Mellon, Trump l-a invocat pe unchiul său dr. John Trump, pe care îl descrie adesea ca „cel mai longeviv profesor” care a predat vreodată la Massachusetts Institute of Technology, chiar dacă renumitul fizician nu a obţinut această distincţie, în ciuda faptului că a predat acolo timp de 37 de ani ca profesor şi încă 12 ani ca lector senior după pensionarea obligatorie. John Trump a murit în 1985.

Preşedintele Trump l-a numit pe regretatul dr. Trump, un pionier în cercetarea cancerului care a fost distins cu Medalia Naţională pentru Ştiinţă de către preşedintele Ronald Reagan în 1983, un „om inteligent”, citând multiplele sale diplome ştiinţifice, şi a afirmat că unul dintre studenţii săi a fost Kaczynski, un profesor de matematică care a devenit cunoscut sub numele de Unabomber când a fost arestat în 1996 pentru o serie de atacuri cu bombe trimise prin poştă asupra unor personalităţi din învăţământul superior şi din alte industrii, care au durat zeci de ani.

„Kaczynski a fost unul dintre studenţii săi. Ştiţi cine era Kaczynski? Există foarte puţină diferenţă între un nebun şi un geniu”, a spus el.

Trump a susţinut apoi că l-a întrebat pe unchiul său despre fostul academician criminal.

„Ce fel de student era, unchiule John? El a răspuns: „Ce fel de student? Serios, bun... mergea şi corecta pe toată lumea. Dar nu i-a mers prea bine. Nu i-a mers prea bine, dar este interesant în viaţă”, a spus Trump.

Kaczynski – care a absolvit Harvardul şi a obţinut masteratul şi doctoratul în matematică la Universitatea din Michigan – nu a studiat niciodată la MIT, dar chiar dacă unchiul preşedintelui s-ar fi întâlnit cu viitorul terorist, nu ar fi putut şti că Kaczynski a fost responsabil pentru 16 atentate cu bombă între 1971 şi 1995.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor