Consiliul UE sancţionează şapte politicieni şi trei entităţi afiliate fugarului Şor, pentru acţiuni de destabilizare a R. Moldova

UE - RM (Ziarul de Gardă)
Maria Maevschi
17.07.2025

Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva a şapte politicieni şi trei entităţi din Republica Moldova, responsabili de acţiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să ameninţe suveranitatea şi independenţa ţării, precum şi democraţia şi stabilitatea statului. Sancţiunile vizează apropiaţi ai oligarhului fugar Ilan Şor, inclus anterior pe lista UE pentru finanţarea ilegală a partidelor politice şi incitare la violenţă.

Pe listă figurează lideri şi membri ai entităţilor care au succedat partidului politic interzis ŞOR. Unele dintre persoanele incluse pe lista de sancţiuni a UE au fost implicate activ în scheme de cumpărare de voturi în contextul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului constituţional privind aderarea la UE din 2024, precum şi în mituirea mai multor politicieni din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului UE.

Consiliul a inclus pe listă şi compania A7, despre care se menţionează că are multiple legături cu Moscova, fiind asociată cu eforturi de influenţare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional din 2024 privind aderarea la UE. De asemenea, a fost inclus pe lista de sancţiuni al Consiliului, Blocul Politic Pobeda (Victoria, n.r.), înfiinţat de fugarul Ilan Şor, implicat în răspândirea de informaţii false şi în scheme de cumpărare de voturi.

Totodată, a fost sancţionat Centrul Cultural Educaţional din Moldova, pentru facilitarea interferenţei electorale în alegerile prezidenţiale din 2024. Potrivit unui raport al Consiliului UE, toate aceste trei entităţi îşi au adresa de identificare în Federaţia Rusă.

Odată cu includerea pe liste a acestor persoane şi entităţi, măsurile restrictive ale UE privind acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova se aplică în prezent unui număr total de 23 de persoane şi cinci entităţi.

Persoanele incluse pe liste fac obiectul îngheţării activelor. De asemenea, le este interzisă punerea la dispoziţie de fonduri sau accesul la resurse economice, direct sau indirect. În plus, acestora li se aplică o interdicţie de călătorie, care le împiedică să intre şi să tranziteze teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene, se mai arată în comunicat.

Potrivit raportului prezentat de Consiliul UE, au fost sancţionaţi următorii politicieni:

Alexandru Beşchieru, liderul partidului politic „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, asociat cu blocul politic Pobeda (Victoria, n.r.) şi cu fugarul Ilan Şor.

Victoria Furtună, politiciană din Republica Moldova, care a beneficiat de un sprijin semnificativ din partea lui Ilan Şor şi a blocului politic Pobeda, notează TV8. În timpul alegerilor prezidenţiale din 2024, membrii acestui bloc politic au fost încurajaţi să voteze pentru Furtună, inclusiv prin acţiuni de mituire.

Vadim Grozavu, liderul partidului politic „Victorie”, afiliat şi el blocului politic Pobeda şi lui Ilan Şor.

Irina Lozovan, membră a partidului politic „Renaştere”, unul dintre succesorii partidului politic ŞOR, scos în afara legii. În aprilie 2024, Ilan Şor a lansat la Moscova blocul politic Pobeda, care reuneşte formaţiunile ce au succedat partidului său, inclusiv „Renaştere”. Lozovan este acuzată de acţiuni care subminează grav democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova.

Alexei Lungu, liderul partidului politic „Şansa”, de asemenea asociat cu Blocul Politic Pobeda şi cu Ilan Şor.

Alexandr Nesterovschi, politician implicat în acţiuni de mituire organizate de Ilan Şor pentru a corupe mai mulţi politicieni moldoveni, în scopul creării unei mişcări aparent proeuropene, dar controlate de la Moscova de Şor, scrie sursa citată. Condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupţie politică, Nesterovschi a primit sprijin din partea Rusiei şi a fugit în Transnistria. El este acuzat de tentative de destabilizare şi subminare a ordinii constituţionale.

Natalia Parasca, lideră a partidului politic „Renaştere”, coordonează activităţile acestuia şi este membră a consiliului de administraţie al entităţii Evrazia, implicată în schemele de finanţare ilegală ale fugarului Ilan Şor.

Anterior, Consiliul European şi-a reafirmat angajamentul de a continua să colaboreze strâns cu Republica Moldova pentru a consolida rezilienţa şi stabilitatea ţării în faţa acţiunilor destabilizatoare persistente ale Rusiei, inclusiv atacurile hibride, care vizează subminarea instituţiilor democratice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi constituie o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor