Supermemoria - o abilitate supranormală de care beneficiază un grup select de oameni

Există un grup exclusivist de oameni în lume care posedă o abilitate extraordinară: îşi pot aminti fiecare moment din fiecare zi a vieţii lor. Poate părea tentant să ai o astfel de capacitate ieşită din comun, însă nu toţi cei care o au sunt atât de încântaţi, pentru unii s-a dovedit a fi chiar greu de suportat.
Mintea umană (Shutterstock)
Andrei Pricopie
13.04.2015

Există un grup exclusivist de oameni în lume care posedă o abilitate extraordinară: îşi pot aminti fiecare moment din fiecare zi a vieţii lor. Poate părea tentant să ai o astfel de capacitate ieşită din comun, însă nu toţi cei care o au sunt atât de încântaţi, pentru unii dovedindu-se chiar greu de suportat.

Cercetătorii au denumit abilitatea "memorie autobiografică superioară" (hipermnezie sau hipertimesie), iar până în noiembrie 2013, au fost documentate nu mai puţin de 25 de cazuri în lume.

Primul caz înregistrat de "memorie autobiografică superioară" a fost cel al lui Jill Price, administrator şcolar din SUA, în anul 2006, cazul fiind raportat iniţial de cercetătorii Elizabeth Parker, Larry Cahill şi James McGaugh de la Universitatea din California.

Jill Price îşi poate aminti aparent fiecare zi din viaţa sa de când avea 14 ani: "Începând cu 5 februarie 1980, îmi amintesc tot. A picat într-o marţi...".

Au urmat cazurile Brad Williams şi Rick Baron, Bob Petrella devenind în 2009 a patra persoană diagnosticată cu sindromul hipertimestic.

"Este incredibil pentru mine că uneori îmi aduc aminte de ceva atât de clar şi apoi îmi dau seama că asta a avut loc acum 40 de ani. Nu ştiu cum funcţionează. Pentru mine este natural", a precizat Bob Petrella.

Actriţa Marilu Henner a dezvăluit, pe 19 decembrie 2010, că îşi poate aminti fiecare zi din viaţă începând cu vârsta de 11 ani. Şi cazurile au continuat să apară.

"Pentru mine, cel mai surprinzător lucru la această abilitate este însăşi faptul că există. O posibilitate este că noi înmagazinăm toată această informatie, despre toate experienţele, într-un loc din creierul nostru. Toţi avem această capacitate, doar că ei sunt capabili să acceseze această capacitate în moduri în care noi nu putem. Creierul uman are acestă capacitate uimitoare", a declarat dr. James McGaugh, care a intervievat o serie de oameni ce posedă această uimitoarea super-memorie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor