Supărată pe denunţători, Elena Udrea vrea să schimbe Codul Penal

Cu patru dosare penale la activ pe numele său, fostul ministru Elena Udrea s-a supărat tare pe denunţători care, spune ea, beneficiază practic de imunitate în faţa legi, aşa că a decis să schimbe regulile jocului. Aşa a luat naştere o iniţiativă legislativă care cu siguranţă nu va fi pe placul procurorilor DNA.
Elena Udrea, adusă cu mandat la DNA, 29 ianuarie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.09.2016

Un denunţător va beneficia de clemenţă din partea procurorilor doar în cazul în care îşi recunoaşte fapta în cel mult trei luni de la comiterea ei, nu după ani de zile cum se întâmplă în prezent. Aşa sună un proiect de lege semnat de 37 de parlamentari de la PSD, PNL, fostul UNPR şi neafiliaţi, în frunte cu fostul ministru Elena Udrea.

Proiectul de lege care vizează modificarea Codului Penal în acest sens a fost deja depus în Parlament şi urmează să fie dezbătut în această toamnă.

Iniţiativa pe care am putea să o denumim generic - "La puşcărie cu denunţătorii întârziaţi" - vine în contextul în care, în ultimii ani, tot mai mulţi politicieni de top au căzut în plasa procurorilor DNA în urma unor denunţuri făcute de cei care le-au fost la un moment dat colaboratori în comiterea infracţiunilor.

"Experienţa din justiţia ultimilor doi ani care ne-a arătat că este posibil ca cei care au fost de foarte multe ori iniţiatorii unor acţiuni ilegale de pe urma cărora au beneficiat de zeci de milioane de euro au rămas şi nepedepsiţi de legea penală şi în acelaşi timp, şi cu toţi banii astfel câştigaţi la ei, la dispoziţia lor doar pentru că au făcut nişte denunţuri de multe ori nereale, mincinoase şi totuşi au avut acest avantaj", a declarat, pentru Digi24, deputatul independent Elena Udrea.

În opinia fostului ministru al Turismului, durata de trei luni în care denunţătorul ar trebui să meargă în faţa procurorilor pentru a le spune adevărul - şi prin urmare pentru a fi scutit de răspunderea penală, dar nu de restituirea banilor - este una rezonabilă pentru un om care are cu adevărat conştiinţă şi regretă faptele, nu pentru unul care încearcă să facă trocuri pentru a scăpa nepedepsit.

Dacă va deveni lege, iniţiativa Elenei Udrea şi a celorlalţi 36 de parlamentari va duce automat la o îngreunare semnificativă a activităţii procurorilor anticorupţie şi nu numai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor