Summit-ul de la Vilnius - momentul când cursul european al Republicii Moldova va deveni ireversibil

(photos.com)

"Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde este aşteptată parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu UE, va marca momentul când cursul european al Republicii Moldova va deveni ireversibil", a declarat miercuri, la Bucureşti, vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. Potrivit presei din România, oficialul moldovean a menţionat că "parafarea celor două acorduri este doar un punct de referinţă", precizând că mai importantă va fi perioada post-Vilnius, care va include semnarea Acordului de Asociere, scrie "Infotag".

Oficialul moldovean a mai declarat că Moldova aşteaptă de la Vilnius aprecierea din partea UE privind paşii făcuţi în negocierea Acordului de liberalizare a vizelor, precizând că este foarte importantă semnarea acestuia în prima parte a anului viitor, în mandatele actuale ale Comisiei Europene şi Parlamentului European.

Natalia Gherman a precizat că relaţiile RM cu România au cunoscut o ascensiune deosebită în ultimii patru ani, având loc peste 60 de vizite bilaterale la nivel înalt. Oficialul a precizat, însă, că agenda europeană a Chişinăului "nu este deloc una simplă", iar pe viitor este nevoie de noi mesaje de sprijin dinspre România şi ţările UE care să consolideze societatea moldovenească în jurul proiectului de integrare europeană.

"Forţe politice antieuropene de la noi din ţară sunt încă numeroase, precum şi cele externe care se opun viitorului european al Republicii Moldova", a spus ministrul de la Chişinău.

Potrivit şefei diplomaţiei moldoveneşti, "relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au căpătat noi dimensiuni, devin tot mai aprofundate". "Am devenit un partener de încredere în mai multe domenii de cooperare sectorială cu Uniunea Europeană. Aici mă refer la domeniul politicii de securitate şi apărare comună cu UE. Am negociat şi deja am pus în aplicare Acordul moldo-comunitar în domeniul politicii de securitate şi apărare", a declarat Gherman.

Oficialul a mai precizat că "gazoductul Iaşi-Ungheni reprezintă o declaraţie de independenţă energetică a Republicii Moldova". "De asemenea, şi celelalte proiecte de interconectare a infrastructurii Moldovei cu cea a României, liniile electrice de înaltă tensiune, construcţia a două noi poduri peste râul Prut sunt "vitale" pentru Republica Moldova asigurând diversificarea pieţei energetice, dar şi facilitarea mobilităţii cetăţenilor. Toate aceste proiecte ne conectează nu doar din punct de vedere al infrastructurii, dar şi politic şi geopolitic de Uniunea Europeană", a spus Gherman.

Ministrul de Externe al României, Titus Colrăţean, a afirmat că prin încredinţarea puterii de la Chişinău, Moldova a avansat în parcursul său european. "Acum patru ani, pe Prut era încă sârmă ghimpată. La Chişinău, prin alegeri libere şi democratice, cetăţenii au încredinţat puterea unor formaţiuni politice cu orientare pro-europenă. În momentul în care la Chişinău a apărut un partener politic al Uniunii Europene şi al României, am putut să avansăm în direcţia europeană. Această decizie trebuie respectată de toţi actorii internaţionali", a subliniat Titus Corlăţean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe