Rusia încearcă să menţină R.Moldova în sfera sa de influenţă, dar Chişinăul trebuie să continue parcursul european(analişti)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.07.2013

Prin declaraţiile de miercuri ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov, Rusia a arătat încă o dată că vrea să menţină Republica Moldova în sfera sa de influenţă, dar Chişinăul trebuie să continue negocierile pentru apropierea de UE, consideră politicieni şi analişti de la Chişinău.

Serghei Lavrov a declarat, miercuri, la Moscova, cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe şi integrării europene de la Chişinău, Natalia Gherman, că Rusia ar vrea să fie informată despre modul cum apropierea Republicii Moldova de UE şi semnarea unor acorduri dintre cele două părţi ar putea să se răsfrângă asupra relaţiilor moldo-ruse pe mai multe domenii. În privinţa reglementării conflictului transnistrean, el a declarat că Rusia nu-şi va retrage muniţiile din regiunea de est a Republicii Moldova până când nu va fi reglementat conflictul transnistrean.

'Aceste declaraţii consonează cu cele anterioare şi cu politica consecventă a Rusiei în acest teritoriu - o politică imperialistă şi de ocupaţie. Aceasta nu se poate împăca cu gândul că Republica Moldova, într-un viitor previzibil, ar putea să iasă din zona sa de influenţă şi încearcă să pună presiuni asupra acestui proces', a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Partidului Liberal (dreapta), Valeriu Munteanu.

El consideră că, în urma acestor declaraţii, vor urma şi un şir de acţiuni menite să destabilizeze situaţia din Republica Moldova şi în special în zona de securitate cu regiunea transnistreană, dar Moldova trebuie să-şi continue parcursul european. Potrivit lui Munteanu, apropierea Republicii Moldova de UE este 'catastrofală' pentru Rusia, pentru că exemplul acesteia ar putea să fie urmat şi de alte state în care Moscova îşi menţine influenţa, precum Ucraina şi cele din Caucaz.

Şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat (centru-stânga), Dumitru Diacov, susţine că nu este un secret că Rusia vrea să menţină Republica Moldova în sfera sa de influenţă, dar, în opinia sa, nu trebuie să se reacţioneze 'bolnăvicios la toate declaraţiile'. 'Noi trebuie să privim liniştit lucrurile, dar să promovăm interesele noastre naţionale. Interesele noastre sunt ca Republica Moldova să fie un stat prosper integrat în UE. Dacă noi o să reacţionăm bolnăvicios la toate declaraţiile, atunci o să ne ocupăm cu declaraţiile şi nu cu ce trebuie să facem', a subliniat Diacov.

Analistul politic Anatol Ţăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, consideră că Rusia are tot dreptul să se informeze despre parcursul european al Republicii Moldova, 'dar, în acelaşi timp, asemenea declaraţii pot fi interpretate şi ca o abordare de pe poziţiile fratelui mai mare în relaţiile moldo-ruse'. În acelaşi timp, Ţăranu a criticat condiţionarea impusă de Moscova privind retragerea muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova după reglementarea conflictului. 'Este o ingerinţă în treburile noastre interne şi Federaţia Rusă demonstrează încă o dată că este un mediator părtinitor de partea Transnistriei. Dacă aceste două procese (reglementarea conflictului şi retragerea muniţiei n.red) sunt legate pe principiul sincronizării înseamnă că armata nu va fi retrasă niciodată pentru că Rusia nu va admite soluţionarea politică pentru a avea pretext de a-şi menţine prezenţa militară pe teritoriul Republicii Moldova', a punctat Anatol Ţăranu.

O poziţie similară este exprimată şi de analistul Eduard Ţugui, care consideră că, prin menţinerea trupelor şi muniţiei militare în Transnistria, Rusia împiedică şi reglementarea conflictului transnistrean, dar obstrucţionează şi parcursul european al Republicii Moldova. Ţugui a atras atenţia şi asupra interesului manifestat de Rusia în ceea ce priveşte procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE şi nu exclude că Moscova ar putea reacţiona, impunând condiţii mai dure pentru cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă în Rusia, sau pentru exportul de gaze în Republica Moldova.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut miercuri declaraţiile respective în contextul în care Republica Moldova urmează să parafeze la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfârşitul lunii noiembrie, Acordul de asociere cu UE, care va cuprinde şi crearea Zonei de liber schimb. De asemenea, Republica Moldova poartă negocieri cu UE pentru liberalizarea regimului de vize.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane. Rusia şi-a asumat încă din 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, un angajament pe care însă nu l-a dus la bun sfârşit.

De asemenea, în aşa-numita zonă de securitate de pe Nistru este dislocată şi o misiune de menţinere a păcii, formată din aproximativ 1200 de militari, dintre care aproape jumătate sunt ruşi. Chişinăul solicită de mai mult timp transformarea misiunii de menţinere a păcii în una civilă, sub mandat internaţional, dar Moscova şi Tiraspol se opun unei astfel de perspective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor