Natalia Gherman, şi Karl Erjavec, au semnat Declaraţia privind integrarea europeană a Republicii Moldova

(photos.com)

În cadrul celei de-a patra reuniuni a ministerialei Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurat luni, 22 iulie 2013, la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman şi omologul ei sloven, Karl Erjavec, au semnat Declaraţia privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe, şefii diplomaţiilor de la Ljubljana şi Chişinău au convenit astfel să intensifice cooperarea bilaterală în baza agendei de integrare europeană a Republicii Moldova.

Natalia Gherman a stabilit cu Karl Erjavec asistenţa pe care Slovenia o va acorda Moldovei în procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, scrie "Infotag". Instituirea zonei de liber schimb cu UE şi Dialogul privind liberalizarea regimului de vize va constitui o prioritate a sprijinului din partea Sloveniei.

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, Natalia Gherman a avut întrevederi bilaterale cu ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, şi ministrul pentru Afaceri Europene al Franţei, Thierry Repentin, în cadrul cărora a fost discutat calendarul acţiunilor necesare a fi întreprinse în vederea parafării şi semnării ulterioare a Acordului de Asociere RM-UE.

Reuniunea a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, şi comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule. În cadrul reuniunii au fost evaluate activităţile implementate în cadrul Parteneriatului Estic de la adoptarea Declaraţiei Comune a Summit-ului PaE de la Varşovia şi au fost punctate sarcinile ce necesită a fi îndeplinite pentru atingerea aşteptările de la Summit-ul PaE de la Vilnius.

Natalia Gherman a vorbit despre agenda europeană a Moldovei, precum şi despre acţiunile întreprinse de autorităţile de la Chişinău în scopul reformării şi modernizării ţării. De asemenea, ministrul moldovean a subliniat importanţa parafării şi, ulterior, semnării Acordului de Asociere, precum şi îndeplinirea cerinţelor prevăzute în Planul de acţiuni privind liberalizarea vizelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe