Summit UE axat pe închiderea rutei de imigrare libiene înspre Europa

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Malta pe 3 februarie pentru a analiza mijloacele de a reduce fluxul de imigranţi din Marea Mediterană şi pentru a se pune de acord în vederea negocierilor ce vor urma cu privire la Brexit.
Imigranţi în Marea Mediterană într-o barcă din cauciuc. (Captură Foto)
Mădălina Crăciun
03.02.2017

Primul subiect de pe ordinea de zi a întâlnirii de la Malta va fi o discuţie pe tema imigranţilor care ajung în Europa prin Marea Mediterană.

Se preconizează că liderii vor adopta măsuri pentru a întări abilitatea Libiei de a opri imigranţii în apele sale teritoriale şi de a crea condiţii mai bune în taberele de refugiaţi din ţară.

Prim-ministrul italian, Paolo Gentiloni, şi omologul său libian, Fayez al-Sarraj, au semnat un acord prin care intenţionează să îngrădească imigraţia ilegală dincolo de Marea Mediterană.

Mare parte dintre cei 181.000 de oameni care au venit prin Libia erau imigranţi economici ilegali, spre deosebire de cei care caută azil, ajunşi în Grecia din Siria, susţine UE.

În timpul summitului, 27 de şefi de stat şi guvern vor avea convorbiri axate pe viitorul blocului de după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – cunoscută ca “Brexit”. Prim-ministrul britanic, Theresa May nu va fi prezentă la summit.

Cu toate acestea, May intenţiona să îi informeze pe liderii UE cu privire la întâlnirea sa de săptămâna trecută cu preşedintele american Donald Trump, care, potrivit afirmaţiilor oficialilor britanici, i-a oferit „garanţia că el sprijină NATO 100%”.

Trump a pus sub semnul întrebării eficacitatea alianţei.

Pe 31 ianuarie, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a îndemnat la unitate în confruntarea cu provocările, pe care le-a catalogat ca fiind „mai periculoase ca niciodată” în istoria blocului şi a spus că „declaraţiile de îngrijorare” ale lui Trump fac parte dintr-un amestec de ameninţări externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor