Suedia şi Danemarca restricţionează folosirea serului Moderna pentru persoanele sub 30 de ani din cauza posibilităţii de pericardită şi miocardită
alte articole
Autorităţile sanitare din Suedia - care a înregistrat mai puţine decese decât vecinii săi, în ciuda evitării blocajelor în timpul valului iniţial al pandemiei - au decis să nu mai administreze vaccinul Moderna persoanelor cu vârsta sub 30 de ani, din cauza posibilelor efecte secundare.
Imediat după decizie, autorităţile sanitare din Danemarca au suspendat şi ele utilizarea serului Moderna pentru pacienţii în vârstă de 18 ani sau mai tineri.
Ambele decizii au fost luate după ce s-a constatat că serul Moderna are o probabilitate mai mare de a provoca inflamaţii periculoase la nivelul inimii - conform unui studiu - pentru persoanele sub 30 de ani.
„Agenţia suedeză de sănătate publică a decis să suspende utilizarea vaccinului Spikevax produs de Moderna, pentru toţi cei născuţii din 1991 sau mai târziu, din motive de precauţie”, se arată într-un comunicat.
"Motivul deciziei este riscul crescut al efectelor secundare, cum ar fi miocardita şi pericardita. Însă riscul de a avea aceste efecte este foarte mic."
În locul vaccinului Moderna, agenţia suedeză de sănătate declară că va recomanda în schimb vaccinul Pfizer persoanelor din această categorie de vârstă. Cei din categoria de vârstă respectivă, care au primit deja o doză Moderna, nu o vor primi pe a doua (şi nu este deocamdată clar dacă vor primi în schimb o doză de ser Pfizer).
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat mai întâi serul Pfizer pentru tineri, în luna mai, iar vaccinul Moderna a fost aprobat pentru copiii cu vârsta peste 12 ani, în iulie.
În general, EMA şi autorităţile locale de sănătate europene au fost mult mai prudente în ceea ce priveşte aprobarea vaccinurilor decât omologii lor americani şi au impus, de asemenea, mai multe restricţii legate de vârstă.