Trump, după arestarea lui Assange: “Nu ştiu nimic despre WikiLeaks”

Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)
Andrei Popescu
12.04.2019

Simţind presiune din partea numeroşilor săi susţinători care simpatizează cu fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, preşedintele american Donald Trump a declarat reporterilor la Casa Albă: “Nu ştiu nimic despre WikiLeaks. Nu este specialitatea mea”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Bineînţeles, pe vremea când era candidat, Trump a lăudat WikiLeaks în repetate rânduri în timpul campaniei după ce site-ul a publicat câteva serii de e-mail-uri aparent furate de la Comitetul Naţional Democrat (CND) şi de la managerul campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta.

Assange a fost arestat joi în Ambasada ecuadoriană din Londra, unde s-a refugiat din 2012 pentru a nu fi extrădat în Suedia unde se confrunta cu acuzaţii de viol, încălcând astfel condiţiile eliberării pe cauţiune. Ulterior, cazul din Suedia a fost suspendat, însă el a rămas în ambasadă de teamă că va fi extrădat în SUA.

Între timp, susţinătorii lui Assange au luat cu asalt Twitter pentru a-i aminti preşedintelui american de faptul că a susţinut WikiLeaks în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Sean Hannity, prezentatorul unei emisiuni de la reţeaua de televiziune Fox News cu care Trump are o relaţie apropiată, chiar s-a oferit la un moment dat să îl primească pe Assange în emisiunea sa.

Avocatul lui Assange s-a adresat joi după amiază unei mulţimi de susţinători ai lui Assange în faţa sediul Parlamentului britanic, avertizând că mandatul de extrădare pe numele lui Assange stabileşte un precedent periculos pentru jurnalişti.

“Începând cu 2010, am avertizat că Julian Assange va fi judecat şi extrădat în SUA pentru materialele publicate de WikiLeaks. Din păcate, astăzi, s-a dovedit că am avut dreptate... astăzi am primit un mandat şi o cerere provizorie de extrădare din partea SUA, care susţine că [Assange] a conspirat cu Chelsea Manning în legătură cu materialele publicate de WikiLeaks în 2010. Acest lucru stabileşte un precedent periculos pentru toate organizaţiile media şi pentru toţi jurnaliştii din Europa şi restul lumii. Acest precedent înseamnă că orice jurnalist poate fi extrădat pentru a fi judecat în SUA pentru publicarea de informaţii reale despre Statele Unite”.

În plus, procurorii suedezi au redeschis investigaţia lor preliminară asupra acuzaţiilor de viol făcute de două femei împotriva lui Assange, acuzaţii care au reprezentat motivul iniţial pentru care acesta a căutat azil în Ambasada ecuadoriană din Londra.

După ce avocatul uneia dintre cele două presupuse victime a cerut ca procurorii suedezi să revizuiască cazul, aceştia au confirmat că au redeschis investigaţia. Totuşi, procurorii nu au oferit un termen limită al anchetei lor.

Actul oficial de punere sub acuzare a lui Assange în SUA a fost publicat de procurorii federali din statul american Virginia. Potrivit actului respectiv, Assange este acuzat pentru “rolul său într-una dintre cele mai mari compromiteri de informaţii secrete din istoria Statelor Unite”, în cadrul căreia aparent el ar fi conspirat cu Chelsea Manning să “spargă o parolă” pentru a accesa un calculator guvernamental care conţinea informaţii secrete.

Dacă va fi extrădat în SUA şi dacă va fi judecat şi găsit vinovat, Assange ar putea primi o sentinţă de până la 5 ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor