Plângere oficială: Assange acuză ambasada Ecuadorului din Londra de spionaj

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)
Andrei Popescu
01.05.2019

Julian Assange a depus o plângere penală în Ecuador, acuzând personalul diplomatic al Ambasadei ecuadoriene din Londra că l-a spionat înainte să divulge date obţinute ilegal cu scopul de a-l şantaja.

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat în Ambasada ecuadoriană în 11 aprilie după ce a primit azil politic începând cu 2012. După arestarea sa, preşedintele ecuadorian a declarat: “Nu putem permite ca locuinţa noastră, care şi-a deschis uşile, să devină un centru pentru spionaj. Această activitate încalcă condiţiile azilului. Decizia noastră nu este arbitrară, ci este bazată pe legislaţia internaţională”, potrivit Express.co.uk.

Autorităţile l-au acuzat pe Assange că a spionat Ecuadorul prin obţinerea fără permisiune a unor documente secrete şi au publicat imagini cu fondatorul WikiLeaks dându-se pe skateboard într-o vestă şi chiloţi în interiorul ambasadei.

Dar acum, Assange a depus o plângere penală oficială în Ecuador şi i-a învinuit pe diplomaţi de spionaj în legătură cu un presupus caz de şantaj care implică trei cetăţeni spanioli.

Assange a susţinut că guvernul fostului preşedinte ecuadorian Rafael Correa a încălcat dreptul la confidenţialitate înregistrând în secret activităţile zilnice ale jurnalistului începând cu martie 2018.

Plângerea susţine că activitatea de spionaj a avut loc cu ajutorul firmei spaniole Promsecurity, un contractor privat care administrează supravegherea electronică la ambasada Ecuadorului din Londra.

Avocatul ecuadorian Carlos Poveda a afirmat că acest caz este “foarte sensibil şi complicat”, întrucât a avut loc o scurgere de date personale.

El a precizat că plângerea penală împotriva Ecuadorului include încălcarea dreptului la confidenţialitate, răspândirea de informaţii restricţionate, dezvăluirea ilegală a unei baze de date şi interceptarea ilegală a datelor.

Poveda a adăugat: “Guvernul ecuadorian l-a acuzat pe Assange de acţiuni de spionaj în interiorul ambasadei şi, după cum se dovedeşte, spionajul a fost efectuat de elemente din interiorul ambasadei”.

În martie 2019, redactorul WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a declarat că trei persoane de naţionalitate spaniolă au cerut companiei 3 milioane de euro pentru a opri publicarea unor informaţii despre Assange.

Conform plângerii depuse în numele lui Assange, una dintre presupusele ameninţări a inclus un videoclip care a fost publicat pe Youtube în 10 aprilie sub numele “Julian Assange mărturiseşte într-o înregistrare audio că Ecuadorul l-a vândut Statelor Unite pentru bani”.

În 2 mai, o demonstraţie va avea loc în Berlin la doar câţiva metri distanţă de ambasadele britanică şi americană, cu mesajul că cele două ţări deţin “libertatea presei”.

Protestul, organizat de diem25 şi Demokratie în Europa, va avea loc în apropierea Porţii Brandenburg în prima zi a unei audieri în Londra pe tema extrădării lui Assange.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor