Suedezii sunt convinşi că doar femeile pot salva armata ţării
alte articole
Din 2009, armata Suediei a trecut de la sistemul de recrutare la cel pe bază de contract. Totodată, potrivit statisticilor, numărul tinerelor femei care doresc să îmbrace uniforma militară creşte an de an, în timp ce al bărbaţilor scade. 'Fructul oprit' este dulce, iar astăzi fiicele Europei visează să muşte dintr-un fruct, altădată inaccesibil, denumit 'armata suedeză'. Chiar şi ministrul apărării este în Suedia o femeie: Karin Enström, 46 de ani, este ea însăşi fost militar profesionist, ajunsă la gradul de căpitan de infanterie marină, relatează cotidianul rus Novîe Izvestia.
În prezent, 5% dintre ofiţerii armatei şi flotei suedeze sunt reprezentante ale sexului frumos. Printre soldaţi şi marinari acest număr se ridică la 12%. 'Este o cifră extrem de mică. Lucrăm ca numărul de femei în rândurile forţelor noastre militare să crească. Femeile întăresc capacitatea de apărare a ţării: este demonstrat că femeile şi bărbaţii se completează minunat', a declarat Karin Enström în cadrul conferinţei 'Poporul şi apărarea', desfăşurate iarna aceasta.
La rândul lor, forţele militare fac tot posibilul pentru a creşte numărul de femei în rândurile lor până la cel puţin 20%. A fost înfiinţată o reţea informală de sprijin reciproc pentru femeile militar, funcţionează un program de luptă împotriva discriminării pe criterii de sex, program ce prevede pedepse pentru soldaţii şi ofiţerii care văd în tovarăşele lor de luptă doar reprezentante ale sexului opus şi subliniază în fel şi chip acest lucru.
Însă, dacă acuzaţiile privind manifestări sexiste sunt contracarate în Suedia cu succes, principala problemă care nu poate fi deocamdată soluţionată rămâne cea privind cerinţele înalte în ceea ce priveşte pregătirea fizică a celor care doresc să ajungă în anumite unităţi militare. În virtutea particularităţilor lor fiziologice, tinerele femei nu pot trece unele teste. De 'oprobiu public' au parte, de exemplu, trupele cu destinaţie speciale ale flotei şi forţelor terestre, unde nu există până la această oră nicio reprezentantă a sexului frumos. 'Lucrăm în domeniul egalităţii între sexe, însă pentru o tânără este greu, de exemplu, să îndeplinească norma în ceea ce priveşte proba de cros pe teren accidentat, având asupra ei întregul echipament militar', se scuză comandanţii în timpul conferinţelor dedicate atragerii de femei în armată.
De altfel, şi la acest capitol lucrurile s-au mişcat din punctul mort. Soluţia a fost oferită de pompieri. Multă vreme tinere au încercat să intre în rândurile pompierilor, însă nu reuşeau să urce pe scară un bloc cu zece etaje, având asupra lor o încărcătură de 100 kg. Acest test este necesar, deoarece pompierii sunt nevoiţi uneori să scoată din foc, din clădiri cu multe etaje, oameni. Lobbyul feminist a făcut presiuni şi conducerea pompierilor a cedat: normativul pentru femei a fost revizuit în scădere. Această cale a fost urmată şi de forţele armate. În 2011 a fost stabilită o comisie care trebuie să revizuiască testele de pregătire fizică pentru femei.
În Suedia există şi adversari ai creşterii numărului de femei militar. 'Forţele armate desfăşoară un experiment nereuşit în domeniul egalităţii dintre sexe', se spune în scrisoarea deschisă semnată de un grup de parlamentari suedezi şi publicată în cotidianul Svenska Dagbladet. Deputaţii fac apel la menţinerea nivelului ridicat pentru testele fizice, deoarece o reducere a acestuia ar duce, în opinia lor, la subminarea capacităţii de apărare a ţării.
Cu toate acestea, adepţi ai egalităţii dintre sexe sunt în Suedia mai mulţi decât adversari. 'Dacă putem să ne opunem unei intervenţii militare ruseşti doar o săptămână, oare mai are rost ca tinerele să fie chinuite cu norme fizice ridicate? Dacă armata noastră nu poate să înfrângă duşmanul prin pregătirea sa militară, atunci să-l înfrângă prin egalitatea dintre sexe', ironizează cititori ai ziarului suedez menţionat.