Succesul extremiştilor în Grecia ameninţă cu probleme întreaga UE

Evenimentele din Grecia evoluează conform celui mai rău scenariu pentru Uniunea Europeană (UE), pentru zona euro şi economia mondială.
(photos.com)
Epoch Times România
10.05.2012

Evenimentele din Grecia evoluează conform celui mai rău scenariu pentru Uniunea Europeană (UE), pentru zona euro şi economia mondială. Aflată în pragul falimentului, ţara riscă să rămână pentru mult timp fără guvern: niciunul dintre partidele care au trecut în parlament în urma alegerilor din 6 mai nu este în stare să formeze o coaliţie de guvernare. În această situaţie, par inevitabile noi alegeri, în urma cărora forţele radicale de dreapta şi de stânga îşi vor consolida şi mai mult poziţiile. O consecinţă ar putea deveni ieşirea Greciei din zona euro şi noi calamităţi pentru UE.

Grecia s-a pomenit într-un impas politic, notează cotidianul rus Kommersant. În parlament au intrat şapte partide, dintre care doar două - 'Noua democraţie' de centru-dreapta şi mişcarea socialistă Pasok - sprijină acordurile cu UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), care prevăd măsuri drastice de austeritate. 'Noua democraţie' deţine 108 mandate, iar Pasok - 41, însumând astfel 149 din cele 300 de mandate ale parlamentului grec. Până la majoritatea absolută, care le-ar fi permis să formeze guvernul, lipsesc doar două voturi, însă acestea sunt imposibil de găsit.

Celelalte cinci partide care au depăşit bariera de 3% se pronunţă în mod categoric împotriva măsurilor de austeritate. Aceste partide şi-au construit campania electorală tocmai pe refuzul adoptării acordurilor cu creditorilor internaţionali şi nu pot da înapoi, deoarece acest lucru ar însemna pentru ele o catastrofă la următoarele alegeri.

Liderul 'Noii democraţii' Antonis Samaras, primul care a primit din partea preşedintelui Karolos Papoulias mandatul de a forma noul guvern, a suferit un eşec. Naţionaliştii de dreapta din partidul nou-format 'Grecii independenţi' nici nu au acceptat o întrevedere cu el. La fel a procedat şi Partidul Comunist al Greciei, unul dintre ultimele partide staliniste din Europa, care cere ieşirea Greciei din UE. Partidul radical de stânga 'Syriza', situat pe locul doi în urma alegerilor, şi 'Forţele democratice de stânga' au formulat condiţii inacceptabile, iar cu partidul neofascist 'Zorii Aurii' a refuzat să poarte un dialog Samaras însuşi.

A eşuat în încercarea de a forma un guvern de coaliţie şi liderul 'Syriza', Alexis Tsipras, de 37 de ani. Prin urmare, noile alegeri sunt inevitabile. Dacă în următoarele zile guvernul nu va fi creat, noi alegeri vor avea loc la mijlocul lui iunie. De altfel, nu există nicio garanţie că la final va putea fi formată majoritatea parlamentară. Două treimi dintre greci resping măsurile drastice de austeritate, susţinute de partidele tradiţionale, care au condus ţara în ultimii 38 de ani.

Experţii sunt de părere că în timpul noilor alegeri, mulţi adversari ai măsurilor dure de austeritate ar putea, din raţiuni tactice, să voteze nu pentru partidele mici, ci pentru blocul 'Syriza', care în alegerile din 6 mai s-a poziţionat în urma 'Noii democraţii' cu o diferenţă de numai 3%. În acest caz, 'Syriza' se va clasa pe primul loc şi va obţine 50 de mandate suplimentare, iar Alexis Tsipras va avea toate şansele să devină premier al Grecei. Tsipras respinge acordurile cu UE şi FMI, catalogându-le drept 'barbare'.

De altfel, potrivit Kommersant, în timpul negocierilor cu creditorii este puţin probabil ca abordarea tânărului politician să le fie grecilor de ajutor. Germania, principalul finanţator al Europei unite, a confirmat: acordurile cu Atena nu vor fi renegociate, iar Grecia este datoare să-şi îndeplinească toate obligaţiile asumate. În caz contrar, ţara nu va obţine la mijlocul lunii mai următoarea tranşă (5,3 miliarde de euro) din ajutorul internaţional. Dacă acest lucru se va întâmpla, falimentul Greciei şi ieşirea acestei ţări din zona euro vor fi cel mai probabil scenariu. Deja la această oră indicatorii economici ai Greciei sunt dezastruoşi: experţii prognozează o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 4,5%, în condiţiile în care şomajul depăşeşte deja 22% şi continuă să crească.

Bursele internaţionale au reacţionat la veştile de la Atena prin scădere, iar euro s-a depreciat în raport cu dolarul şi cu alte valute. Dacă Grecia va intra în faliment, nu este exclus efectul de domino: în pericol se vor pomeni alte verigi slabe ale Europei, în special Spania, Italia şi Portugalia, prognozează Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor