Grecia trebuie să respecte programul de restructurare, dacă vrea să rămână în euro

(photos.com)
Epoch Times România
09.05.2012

Grecia trebuie să înţeleagă că nu există ”alternativă” la programul de austeritate, dacă vrea să rămână în zona euro, a declarat reprezentantul Germaniei în consiliul director al Băncii Centrale Europene, Jörg Asmussen, pentru Handelsblatt.

Declaraţia suprinzătoare a lui Asmussen survine după alegerile de duminică din Grecia, care au dus la o înfrângere usturătoare pentru partidele proausteritate şi la o ascensiune a formaţiunilor radicale, care critică programul de austeritate decis de Atena împreună cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.

Mulţi analişti susţin că Atena va avea probleme în a-şi plăti datoriile, indiferent dacă rămâne sau nu în zona euro.

”Trebuie să oferim Greciei o ieşire controlată din zona euro, fără a părăsi însă Uniunea Europeană”, a declarat Klaus-Peter Willsch, expert pe buget al Uniunii Creştin-Democrate.

”Nu se cuvine ca germanii să le spună grecilor cum trebuie să trăiască. Rezultatul alegerilor de duminică arată însă că poporul grec nu este pregătit să facă eforturi considerabile pentru a lua măsurile necesare astfel încât ţara să fie din nou competitivă. Ideea că nicio ţară nu trebuie să părăsească zona euro a adus deja prea multe pagube politice proiectului european”, a mai spus Willsch.

Şi Kai Carstensen, director la Institutul Ifo din München, consideră că trebuie creionat un plan B privind ieşirea controlată a Greciei din zona euro.

Alexis Tsipras, liderul stângii radicale Syriza, care se opune măsurilor de austeritate, încearcă să formeze un guvern, după ce liderul conservator Antonis Samaras nu a reuşit să alcătuiască un guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor