Submarine nucleare ruseşti lansează 4 rachete balistice intercontinentale în timpul unor manevre militare extinse
alte articole
Sâmbătă, un submarin nuclear aparţinând Rusiei a lansat cu succes patru rachete balistice intercontinentale într-o demonstraţie de forţă care implică rachetele nucleare.
Ministerul Apărării a declarat că submarinul Vladimir Monomakh al Flotei Ruseşti a Pacificului a lansat patru rachete Bulava în succesiune rapidă dintr-o poziţie subacvatică în Marea Ohotsk. Focoasele fictive au lovit ţintele din poligonul Chiza din regiunea Arhanghelsk situată în nord-vestul Rusiei, la 5.500 de kilometri distanţă, a declarat Ministerul într-un comunicat.
Vladimir Monomakh este unul dintre noile submarine nucleare din clasa Borei care transportă câte 16 rachete Bulava şi sunt gândite ca pilon al componentei navale a forţelor nucleare ale Rusiei.
Un alt submarin de acelaşi tip a efectuat lansări similare de patru rachete Bulava în 2018.
Într-un raport adresat preşedintelui Vladimir Putin, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că testul de sâmbătă a încheiat runda exerciţii pe scară largă ale forţelor nucleare strategice ale Rusiei, care au început miercuri.
Ca parte a acestor exerciţii, un alt submarin nuclear rus a efectuat, de asemenea, o lansare a unei rachete balistice intercontinentale din Marea Barents, iar o baterie de rachete balistice intercontinentale de sol a lansat lansat vectori din zona Plesetsk situată în nord-vestul Rusiei. Bombardierele strategice Tu-160 şi Tu-95 au lansat rachete de croazieră către ţinte aflate într-un poligon de test dintr-o zonă arctică.
Rusia şi-a extins exerciţiile militare în ultimii ani pe fondul tensiunilor cu Occidentul, pe măsură ce relaţiile sale cu SUA au atins niveluri mai joase decât cele din Războiul Rece, în 2014, după ce Kremlinul a anexat Peninsula Crimeea.
Seria de lansări de rachete survine cu mai puţin de două luni înainte de expirarea tratatului New START dintre SUA şi Rusia privind controlul armelor - la începutul lunii februarie. Moscova şi Washington au discutat despre posibilitatea extinderii acestuia, dar până acum nu au reuşit să-şi depăşească diferenţele de opinie.
Tratatul New START a fost semnat în 2010 de preşedintele american Barack Obama şi de preşedintele rus Dmitri Medvedev. El limitează numărul de focoase nucleare din fiecare ţară la cel mult 1.550 de bucăţi desfăşurate şi 700 de rachete şi bombardiere operaţionale şi are în vedere inspecţii la faţa locului pentru verificarea conformităţii.
După ce atât Moscova, cât şi Washingtonul s-au retras anul trecut din Tratatul INF privind forţele nucleare cu rază intermediară, New START a rămas singurul acord de control al armelor nucleare în vigoare între cele două ţări.