Arctica: Rusia începe exerciţii militare masive implicând rachete balistice

Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică. (Getty Images)
Epoch Times România
16.10.2019

Arii imense din zona arctică a Rusiei sunt închise pentru a permite, săptămâna aceasta, exerciţii militare masive, cu tehnică nucleară.

La exerciţii vor participa cinci submarine, peste 100 de avioane, 200 de lansatoare de rachete şi 12.000 de trupe ruseşti, a declarat luni Ministerul Apărării.

Exerciţiile sunt menite să testeze disponibilitatea forţelor nucleare strategice din Rusia.

Navele civile au fost avertizate să rămână în afara zonelor până la sfârşitul săptămânii, deoarece submarinele îşi vor testa capacităţile de lansare a rachetelor balistice.

La manevre participă nava Piotr Velikii, cu propulsie nucleară.

„În timpul exerciţiilor, vor fi lansate rachete de croazieră şi balistice de diferite tipuri, inclusiv către poligoanele Pemboi, Chizha şi Kura”, a declarat Ministerul Apărării.

Poligonul Pemboi din nordul Republicii Komi din Rusia este folosit în mod tradiţional ca ţintă pentru rachetele de croazieră lansate de pe aeronave.

Poligonul Chizha este situat în nordul regiunii Arhanghelsk lângă Marea Barents, iar Kura se află în cealaltă parte a Rusiei, în peninsula Kamceatka.

Testele se vor desfăşura atât în ​​zona arctică europeană, cât şi în Orientul Îndepărtat, iar rachetele balistice vor zbura în ambele sensuri deasupra Arcticii.

În secţiunea europeană, lansările de rachete vor avea loc probabil atât de pe un submarin clasa IV-Delta, cât şi dintr-un submarin din clasa Borei - şi se vor îndrepta către Kura, în timp ce rachetele lansate de submarinele din Flota Pacificului din Orientul Îndepărtat vor atinge poligonul Chizha din Arctica vestică.

Exerciţiul survine pe fondul dezbaterii, la ONU, a programelor de control al armelor nucleare şi Noul Tratat strategic de reducere a armelor (NEW START) dintre SUA şi Rusia ce limitează numărul lansatoarelor şi focoaselor, care urmează să expire în februarie 2021.

Rusia a subliniat importanţa prelungirii tratatului, în timp ce Statele Unite au spus că nu vor decide până anul viitor dacă vor prelungi tratatul.

Washingtonul s-a retras anul acesta din tratatul INF, afirmând că tratatul este inutil - Rusia îl încalcă şi China nu este semnatară, iar beneficiara - Europa - cochetează prea mult cu Rusia şi resursele energetice ale Moscovei.

Evoluţia a produs îngrijorare în Rusia, care a acuzat Washingtonul de intenţia de proliferare a rachetelor de croazieră cu rază medie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor