Submarin rusesc cu propulsie nucleară testează rachete intercontinentale

Submarin rusesc din clasa Kilo
Submarin rusesc din clasa Kilo (Wikipedia.org)

Marina Rusiei a afirmat marţi că un submarin cu propulsie nucleară a testat cu succes patru rachete balistice intercontinentale pe coasta nord-vestică a ţării.

Submarinul - numit Iuri Dolgoruki după prinţul care a întemeiat Moscova - a lansat rachetele Bulava din Marea Albă. Totodată, focoasele false transportate de rachete şi-au atins ţintele aflate pe cealaltă parte a Rusiei, la poligonul de trageri Kura în Peninsula estică Kamceatka, potrivit declaraţiei Marinei ruse.

Exerciţiul militar a marcat prima lansare simultană de patru rachete Bulava, care pot transporta multiple focoase nucleare şi au o rază de acţiune de până la 9.300 km.

Iuri Dolgoruki este unul dintre cele trei noi submarine din clasa Borei aflate în serviciul Marinei ruse.

Testul a avut loc la circa o săptămână după ce preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat în staţiunea Soci de la Marea Neagră o serie de noi arme pregătite pentru a fi desfăşurate, precizând că acestea vor îmbunătăţi în mod semnificativ capabilităţile militare ale Rusiei şi vor “asigura un echilibru strategic timp de câteva decenii”.

Pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Occident şi Rusia la niveluri înregistrate doar în perioada imediat următoare Războiului Rece, liderul de la Kremlin a susţinut că nu doreşte o cursă a înarmării, avertizând totuşi că ţara sa dezvoltă o nouă generaţie de arme pe care le-a descris “invincibile” şi care nu pot fi egalate de rivalii străini, potrivit RFE/RL.

Putin a afirmat că, în acest an, 14 regimente de rachete ale armatei ruse vor primi noi sisteme de rachete intercontinentale Yars pentru a înlocui vechile complexe Topol, iar forţele aeriene vor primi bombardiere modernizate înarmate cu rachete de croazieră de rază lungă.

Armata rusă va primi o serie de noi vehicule blindate, inclusiv noile tancuri de luptă Armata, a adăugat Putin, în timp ce Marina va fi extinsă cu un număr suplimentar de nave de luptă înarmate cu rachete de croazieră Kalibr, pe care ruşii le-au testat în războiul sirian.

Printre noile sisteme de arme ce ar putea fi în curând pregătite pentru desfăşurare se află sistemul de rachete sol-aer S-500, în legătură cu care Putin a afirmat că sectorul apărării ar trebui să încheie în curând procesul dezvoltării lor şi să se pregătească pentru producţie.

Noul sistem S-500 este proiectat pentru a fi precis şi suficient de puternic pentru a lovi ţinte aflate la cele mai mari altitudini, inclusiv în apropierea spaţiului exterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe