SUA va staţiona drone în Niger

Ţara vest-africană Niger a acordat Statelor Unite permisiunea de a desfăşura drone de supraveghere în spaţiul său aerian, pentru a obţine mai multe informaţii despre luptătorii islamişti din nordul Mali.
O dronă americană Predator fără pilot înarmată cu o rachetă se află pe pistă aeroportului militar din Kandahar în Afganistan în 2010. (Massoud Hossaini / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
31.01.2013

Ţara vest-africană Niger a acordat Statelor Unite permisiunea de a desfăşura drone de supraveghere în spaţiul său aerian, pentru a obţine mai multe informaţii despre luptătorii islamişti din nordul Mali.

"Nigerul a acceptat drone de supraveghere pe teritoriul său pentru a îmbunătăţi colectarea de informaţii privind mişcările islamiste", a declarat miercuri o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Dronele vor fi staţionate la o bază din Agadez, care este situată în apropiere de nordul Mali, Algeria şi Libia, a adăugat sursa. Dronele vor fi folosite şi pentru a aduna informaţii din nordul Africii în general.

Williams a vorbit cu preşedintele şi despre cooperare economică şi militară, potrivit sursei.

Alte ţări africane în care sunt staţionate drone americane includ Burkina Faso, Maroc, Senegal, Uganda şi Djibouti, anunţă Al Jazeera. Dar singura bază americană permanentă de drone se află în Djibouti, care este situată lângă Etiopia, Eritreea şi Somalia.

Baza din Niger va găzdui trupe americane, şi ca parte a unei operaţiuni globale de securitate din regiune, a raportat CNN.

George Little, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, a declarat că "nu a fost stabilit încă" ce rol vor juca soldaţii din Niger.

Cu toate acestea, o sursă militară americană a declarat pentru The New York Times că "acest lucru este direct legat de misiunea din Mali, dar ar putea oferi şi o prezenţă Africom mai durabilă pentru ISR," referindu-se la informaţiile secrete, supraveghere şi recunoaştere.

Maman Sidikou, ambasadorul Nigerului în SUA, a confirmat că dronele vor fi staţionate în ţara sa, dar a spus că acestea vor fi neînarmate.

Mali găzduieşte Al-Qaeda în Maghrebul Islamic, o ramură a organizaţiei teroriste la nivel mondial, ţara fiind afectată anul trecut de ocuparea unei mari părţi din nordul său de către militanţii islamişti. Cu peste două săptămâni în urmă, Franţa a desfăşurat trupe şi avioane de război în Mali pentru a elimina insurgenţii islamişti.

Chiar înainte de intervenţia franceză, preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, a declarat pentru Times pe 10 ianuarie că "ceea ce se întâmplă în nordul statului Mali este o mare preocupare pentru noi, pentru că ceea ce se întâmplă în nordul statului Mali se poate întâmpla şi la noi".

Robert Densmore, un fost ofiţer american al forţelor navale şi editorul Defence Report, a declarat pentru Al Jazeera că nord-africanii sunt mult mai dispuşi să accepte drone în ţările lor, comparativ cu alte state, din cauza ameninţării reprezentate de Al-Qaeda şi alte organizaţii teroriste.

"Mulţi oameni din Africa de Nord consideră că riscul Al-Qaeda este mai mare decât acum 12 luni", a declarat Densmore pentru Al Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor