Creşte perspectiva de implicare sporită a Statelor Unite în ofensiva condusă de Franţa în Mali
alte articole
Pentagonul a declarat că există 'indicii puternice' că gruparea ''Al-Qaeda în Maghrebul Islamic'' s-a aflat în spatele atacului de săptămâna trecută de la instalaţia gazeiferă de la In Amenas din Algeria, crescând astfel perspectivele de implicare sporită a SUA în ofensiva condusă de Franţa în regiune, scrie The Guardian.
Deşi atacatorii au pretins că s-au desprins din AQIM luna trecută, oficiali americani par să creadă că AQIM a fost cea care a exercitat comanda şi controlul final al operaţiunii.
Ministrul american al apărării, Leon Panetta, a declarat cu prilejul unei vizite la Londra, la 18 ianuarie, că atacul de la In Amenas a fost organizat de Al-Qaeda, iar el a făcut apel la presiune împotriva reţelei teroriste 'ori de câte ori încearcă să se stabilească într-un un refugiu sigur''.
Primele două avioane de transport americane au sosit în capitala Mali, Bamako, marţi, transportând trupe franceze şi aprovizionări din sudul Franţei. Pentagonul a oferit, de asemenea, supraveghere şi sprijin privind informaţiile. S-a relatat totodată că o dronă de supraveghere americană a survolat operaţiunea forţelor algeriene de la In Amenas. Cu toate acestea, experţii au declarat că există bariere juridice şi politice în calea reproducerii programului de ucidere cu drone al CIA, pe care l-a folosit pe scară largă împotriva unor obiective ale Al-Qaeda în zone tribale din Pakistan.
Potrivit premierului algerian Abdelmalek Sellal, jihadiştii au lansat atacul de la In Amenas două luni mai devreme, din nordul Mali. Faptul că ei au putut să se deplaseze timp de mai multe zile pe sute de mile de deşert, prin Niger şi Libia, pentru a-şi atinge obiectivul fără a fi opriţi, ilustrează dificultăţile serioase cu care se confruntă oricine încearcă acum să le dea de urmă.
Depistarea autorilor atacului este complicată şi de turbulenţele politice din regiune. Site-ul de ştiri algerian TSA a citat o 'sursă din securitatea algeriană', care a declarat că luptătorii islamişti au intrat în ţară din Libia, în 'vehicule oficiale libiene', despre care se crede că au fost achiziţionate după căderea lui Moammar Gaddafi. Alte media locale au confirmat că uniformele purtate de atacatori, precum şi armele lor, printre care un model specific de kalaşnikov, ar proveni tot din Libia.
Fondatorul grupării, Mokhtar Belmokhtar, este un veteran al conflictului civil algerian şi a luptat în Afganistan, dar el are legături puternice şi cu separatiştii tuaregi din nordul Mali. Se spune că cea de-a doua soţie a sa este tuaregă. Aceste conexiuni îi vor asigura o protecţie suplimentară împotriva celor care vor să-l captureze, deşi există numeroase surse de fricţiune între populaţia locală şi ideologii salafişti care au încercat să impună o versiune draconică şi străină a legii islamice.
Regiunea, pe care tuaregii o numesc Azawad, nu este controlată de guvernul slab din Mali. Trupele franceze şi vest-africane care l-au sprijinit în ultimele zile se luptă să-i scoată pe jihadişti din sudul capitalei Bamako şi sunt departe de obiectivul Franţei de a stabiliza nordul şi a anihila grupările extremiste stabilite aici.
Până acum, Algerul a fost reticent în a interveni în Mali, dar este posibil să devină mai hotărât, potrivit The Guardian. AQIM şi gruparea ''Semnatarii cu sânge'' s-au ridicat pe rămăşiţele mişcării algeriene ''Grupul Salafist pentru Predică şi Luptă (GSPC), care a fost în mare măsură anihilat de o contra-insurgenţă brutală, în anii 1990. Guvernul algerian a fost mulţumit până acum că aceştia au fost cantonaţi în Mali.
'În mod ironic, atacul va determina probabil şi Algerul să se implice în războiul din Mali', a scris Bruce Riedel, fost analist al CIA şi consilier pe probleme de contraterorism al Casei Albe, în publicaţia The Daily Beast. 'Generalii care conduc Algeria au fost iniţial reticenţi în a scoate AQIM din Mali, temându-se că gruparea va veni din nou în nordul Algeriei. Acum nu au de ales. Cu un PIB de 260 miliarde de dolari, o armată mare dotată cu echipament rusesc şi un serviciu de informaţii nemilos, pot face mai mult pentru a lupta împotriva AQIM decât oricare altă ţară africană', a afirmat Riedel.
Algeria are o armată de 150.000 de militari şi o reţea extinsă de spionaj în Sahel. Aceasta este condusă de Mohamed Mediene, şeful serviciilor de informaţii algeriene despre care Riedel a spus că este cunoscut sub numele de 'Dumnezeu din Alger', deoarece puterea lui este foarte extinsă şi pare să nu dea socoteală nimănui.
Faptul că Washingtonul a susţinut responsabilitatea AQIM pentru atacul de la In Amenas, combinat cu relatările că o dronă americană ar fi survolat zona în momentul operaţiunii armatei algeriene din 19 ianuarie, precum şi sosirea de avioane americane la Bamako în sprijinul ofensivei franceze - toate acestea au ridicat întrebări dacă se vor putea folosi drone la capturarea lui Belmokhtar şi altor lideri jihadişti.
Campania de ucidere cu drone s-a extins şi în Yemen. Totuşi, Mica Zenko, un expert în războiul cu drone din cadrul Consiliului pentru Relaţii Externe, a declarat că există numeroase obstacole în calea transferului în Sahel.
'SUA nu lansează drone de pe portavioane astfel încât au nevoie de autorizaţii de baze şi survolare. În momentul de faţă, nicio ţară din Europa nu permite lansarea de drone de pe teritoriul ei şi nu este clar dacă ţările din regiune vor permite şi ele să fie utilizate ca portavioane pentru a lansa drone', a afirmat expertul.