"Recucerire totală": Trupele franceze au recucerit două oraşe din Mali

Trupele franceze au intrat în două oraşe importante din nordul statului Mali, recucerindu-le de la militanţii islamişti, a declarat luni ministrul francez al apărării.
Soldaţi francezi patrulând în oraşul Diabaly, Mali, pe 21 ianuarie 2013. (Issouf Sanogo / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
22.01.2013

Trupele franceze au intrat în două oraşe importante din nordul statului Mali, recucerindu-le de la militanţii islamişti, a declarat luni ministrul francez al apărării.

Înainte de aceasta, trupele din Mali au intrat luni în oraşul Diabaly, care a fost invadat de militanţii islamişti cu o săptămână în urmă, şi în oraşul Douentza, a raportat Reuters.

"Această avansare a armatei din Mali în oraşele deţinute de duşmani este un succes militar pentru guvernul de la Bamako şi pentru forţele franceze care le susţin operaţiunile," a afirmat ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, într-o declaraţie obţinută de Reuters.

Un convoi de aproximativ 30 de vehicule blindate a sosit în oraş, transportând aproximativ 200 de trupe franceze şi maliene, a raportat Al-Arabiya. Ei nu s-au confruntat cu vreo rezistenţă.

Localnicii au relatat că o parte din reţeaua de militanţi - care în principal aparţin ramurii nord-africane a Al-Qaeda şi grupurilor militante aliniate grupării teroriste - s-a deghizat pentru a se amesteca cu populaţia locală şi pentru a evita să fie capturaţi sau ucişi, potrivit Reuters.

În ciuda recuceririlor, ministrul francez al apărării, care a numit operaţiunea drept o "recucerire totală" a Mali, a avertizat că ar putea exista mine şi capcane în apropiere.

Franţa a trimis aproximativ 2.000 de trupe terestre şi a folosit lovituri aeriene pentru a slăbi apărarea rebelilor. Rebelii aveau drept scop să intre în capitala maliană Bamako înainte ca Franţa să intervină, cu peste o săptămână în urmă.

Rebelii din Diabaly au fugit în cea mai mare parte din faţa forţelor franceze şi maliene din cauza loviturilor aeriene.

Le Drian a declarat duminică că avioane franceze de război Mirage au bombardat taberele islamiste şi bazele logistice din jurul oraşelor Timbuktu şi Gao, cel mai mare oraş din nordul Mali, potrivit Reuters.

Un localnic din Timbuktu a declarat pentru agenţie că zeci de rebeli au sosit sâmbătă în oraşul istoric prin intermediul unor convoaie.

William Spindler, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, a declarat pentru France24 că s-a înregistrat o creştere a numărului refugiaţilor care doresc plece din zona de conflict după intervenţia Franţei. Circa 2744 de noi refugiaţi au ajuns în ţările vecine de când Franţa a intervenit, pe 10 ianuarie.

El a spus că circa 147.000 de refugiaţi au intrat în Burkina Faso, Mauritania, Niger şi Algeria din momentul în care rebelii au capturat oraşele, anul trecut.

Între timp, prim-ministrul algerian Abdumalik Salal a declarat luni că aproximativ treizeci şi şase de "terorişti", care au contribuit la criza ostaticilor din partea de sud a Algeriei, proveneau din nordul Mali, a raportat Al-Arabiya.

Salal a declarat că grupul a recurs la luarea de ostatici pentru a presiona trupele franceze şi maliene care luptă în Mali. Circa 37 ostatici, care provin din opt ţări diferite, au fost ucişi de militanţi. Situaţia a cinci ostatici este încă neclară, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor