Tribunalul eliberează un avocat de drepturile omului închis pentru că a apărat practicanţi Falun Gong

Aproximativ 50 de avocaţi şi cetăţeni chinezi s-au dus la Tribunalul şi centrul de detenţie din oraşul Jiangiang şi au solicitat eliberarea avocatului de drepturile omului Wang Quanzhang. Acesta a fost eliberat la scurt timp după aceea.
Aproximativ 50 de avocaţi şi cetăţeni chinezi s-au dus la Tribunalul şi centrul de detenţie din oraşul Jiangiang şi au solicitat eliberarea avocatului de drepturile omului Wang Quanzhang. Acesta a fost eliberat la scurt timp după aceea. (Courtesy of source)

Avocatul de drepturile omului, Wang Quanzhang din Beijing s-a prezentat la tribunal pentru a îşi face datoria de avocat al apărării, dar în cele din urmă a fost aruncat el însuşi în închisoare. Detenţia de 10 zile i-a fost însă întreruptă brusc, după ce mai mulţi avocaţi şi cetăţeni au protestat în faţa tribunalului şi a centrului de detenţie.

Potrivit analizelor publicate pe site-urile chineze dizidente, este pentru prima oară când un judecător, în şedinţă publică, a ordonat ca un avocat în exerciţiul funcţiunii să fie reţinut. Cazul este fără precedent şi a atras numeroase critici din partea mai multor avocaţi de drepturi civile din China.

Wang se afla în instanţă pentru a îl apăra pe Zhu Yanian, un practicant de Falun Gong, o disciplină spirituală pe care Partidul Comunist Chinez o persecută de peste 13 ani. Persecuţia Falun Gong este unul dintre cele mai sensibile subiecte din punct de vedere politic în China.

În data de 3 aprilie, Wang a fost condamnat la 10 zile de închisoare şi a fost trimis în Centrul de Detenţie Jingiang, din provincia estică Jiangsu.

În ziua următoare, Tribunalul Poporului din oraşul Jingiang a publicat o scurtă declaraţie online, care susţinea că Wang a fost închis pentru "încălcări grave ale procedurii de judecată". Se afirma că "situaţia a fost gravă", însă fără a se specifica ce fel de încălcări a comis acesta.

Clientul lui Wang, Zhu Yanian, fusese acuzat în temeiul unei prevederi din codul penal, vag definite şi discutabile din punct de vedere legal, care se referă la folosirea unei organizaţii religioase pentru a submina legea. Această dispoziţie nu menţionează nominal Falun Gong.

El şi-a început apărarea cerând ca judecătorul să fie recuzat invocând conflictul de interese deoarece, anterior, Zhu îl dăduse în judecată pe magistrat pentru că acesta îl privase de dreptul său de a îşi angaja propriul avocat al apărării, potrivit unui raport publicat de Botanwang, un site de limba chineză din SUA.

Telefonul mobil al lui Wang a fost confiscat când a încercat să fotografieze dovezile pe care le înaintase curţii iar la sfârşitul procesului a fost reţinut – măsură la care nicio instanţă nu a mai recurs vreodată.

Mai mulţi avocaţi au subliniat faptul că Wang avea dreptul să ia o copie a dovezilor pe care le-a adus în instanţă. Avocatul din Beijing Cheng Hai [conform Botanwang] spune că acesta a fost doar un pretext pentru a îl putea închide pe Wang şi că judecătorul a făcut abuz de putere.

„Probabil că Wang a fost arestat deoarece a prezentat argumente puternice în instanţă, fapt care i-a speriat pe cei care au încălcat legea” a mai adăugat Cheng.

Li Subin, avocatul care l-a asistat pe Wang în acest proces nu a fost lăsat să intre în sala de judecată iar permisul de practică i-a fost confiscat, a declarat pe microblogul său Weibo firma Qingshi la care cei doi avocaţi sunt angajaţi.

În aceeaşi seară, un grup de 35 de avocaţi a plecat de la Beijing la Jingiang şi vineri au prezentat o scrisoare de protest autorităţilor locale, cerând eliberarea lui Wang.

”Dacă acest caz nu este imediat revizuit în mod corect, va avea un impact foarte serios la nivel naţional şi internaţional," au scris avocaţii "Aceasta va afecta negativ imaginea sistemului judiciar chinez şi va submina sau distruge încrederea oamenilor în respectarea legii de către stat.

Huang Jiede, asistentul lui Wang, a declarat într-o postare pe blog-ul său că oficialii, inclusiv biroul securităţii publice şi judecătorul Miao Quingi, i-au telefonat de trei ori fiicei lui Zhu înaintea procesului, cerându-i să facă presiuni asupra lui Zhu pentru a renunţa la serviciile lui Wang. Judecătorul Miao a sfătuit-o pe fiica lui Zhu să angajeze avocaţi din Jingjiang şi a adăugat că instanţa va oferi "asistenţă juridică" familiei lui Zhu.

Potrivit asistentului său, Wang a susţinut că instanţa de judecată a încălcat grav Codul de Procedură Penală, deoarece a prezumat că Zhu era vinovat pentru susţinerea convingerilor sale. În această bază, biroul de securitate publică l-a arestat şi l-a reţinut pe Zhu, i-a percheziţionat casa şi l-a interogat sub tortură, inclusiv obligându-l pe bărbatul de 68 de ani să stea preţ de trei zile şi trei nopţi în bătaia unui aparat de aer condiţionat, a susţinut Wang.

Vestea că Wang a fost eliberat a venit de la avocatul din Beijing Wu Lei, care a postat un mesaj pe microblogul său Sina Weibo, sâmbătă la 2:30 ora Beijingului, anunţând că este împreună cu Wang.

Practica spirituală Falun Gong este persecutată de către Partidul Comunist Chinez din 1999, şi grupurile pentru drepturile omului susţin că mii de practicanţi au murit din cauza torturii iar alte zeci de mii au căzut victime recoltării de organe.

Wang este cunoscut pentru perseverenţa cu care a sprijinit grupurile vulnerabile din China şi pentru că a îndrăznit să preia cazurile sensibile. Anul trecut el a fost scos cu forţa dintr-un tribunal din nord-estul Chinei, după ce a încercat să apere un practicant Falun Gong.