SUA, Siria, dispută cu privire la eficacitatea loviturilor americane

Atac al coaliţiei americane asupra Siriei, 13 aprilie 2017
Atac al coaliţiei americane asupra Siriei, 13 aprilie 2017 (Captură video)

Deşi politicienii americani şi liderii din Israel şi Europa au aplaudat, în general, atacul aerian executat de SUA în Siria, rapoartele apărute sâmbătă arătau că loviturile au fost mult mai imprecise şi lipsite de eficienţă decât a pretins Pentagonul.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, majoritatea rachetelor lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa au fost interceptate de apărarea aeriană a Siriei.

Angajând sistemele de apărare aeriană S-125 şi S-200 sovietice, precum şi unităţile Buk şi Kvadrat, Siria a doborât, după propriile afirmaţii, 71 dintre cele 103 rachete de croazieră. Atacul a fost făcut inclusiv cu 12 rachete de croazieră care ţinteau aeroportul militar Dumeir - iar atacul respectiv a fost complet anulat, datorită defensivei siriene.

Ţintele din lista SUA au inclus următoarele:

  • 4 rachete au vizat zona Aeroportului Internaţional Damasc. Toate rachetele au fost interceptate.
  • 12 rachete au vizat Aeroportul Militar Al-Dumayr. Toate rachetele au fost interceptate.
  • 18 rachete au vizat Aeroportul Militar Bley. Toate rachetele au fost interceptate.
  • 12 rachete au vizat Aeroportul Militar Shayarat. Toate rachetele au fost interceptate.
  • 9 rachete au vizat Aeroportul Militar Mezzeh. Cinci dintre ei au fost interceptate.
  • 16 rachete au vizat Aeroportul Militar Homs. 13 dintre ei au fost interceptate.
  • 30 de rachete au vizat ţintele din zonele Barzah şi Jaramani. Şapte rachete au fost interceptate.

Un purtător de cuvânt al Statului Major rus a confirmat că nu au fost folosite sisteme de apărare ruseşti pentru a respinge atacul, adăugând că Rusia a refuzat să furnizeze Siriei arme mai avansate - o decizie pe care a declarat că o va reconsidera.

"Sistemul de apărare aeriană din Siria desfăşoară o luptă împotriva forţelor aeriene", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Rusiei. Mai mult, a confirmat faptul că militarii sirieni au respins atacul folosind armele fabricate în URSS cu mai mult de 30 de ani în urmă.

Ministerul Apărării a adăugat că, deşi instalaţiile din zonele Barzah şi Jaramani au fost distruse parţial, aceste instalaţii fuseseră abandonate de mult timp şi nu erau implicate în producţia de arme chimice aşa cum susţine coaliţia condusă de SUA.

Mass media siriană, controlată de regimul Assad, a raportat că doar trei persoane au fost rănite în urma loviturilor şi că nu au fost semnalate pierderi în cadrul militarilor sirieni sau ruşi - şi nici a personalului civil.

Regimul sirian, care a negat în mod repetat orice utilizare a armelor chimice, a denunţat imediat atacul ca fiind o "agresiune brutală, barbară" "sortită eşecului".

Între timp, soldaţii au ieşit pe străzi pentru a sărbători interceptările rachetelor, de către armata siriană.

În mod previzibil, Statele Unite au oferit o variantă mult diferită privind rezultatele loviturilor: în timpul unei conferinţe de presă, Lt. Gen Kenneth Mckenzie a spus că toate rachetele trase de SUA şi partenerii săi au lovit ţintele.

McKenzie a adăugat că guvernul sirian a răspuns prin lansarea inconştientă a unui număr de 40 de rachete, dintre care nici una nu a lovit ţinte militare sau a interceptat rachetele coaliţiei. "Răspunsul sirian a fost ineficient în toate domeniile", a spus el. SUA susţine nu numai că măsura de contraatac a Siriei a fost ineficientă, ci că a pus în primejdie şi civili.

"Când lansezi fiare în aer la întâmplare, ele or să aterizeze undeva", a spus McKenzie.

Din păcate, Pentagonul a adăugat că a documentat o creştere de 2000% a dezinformării de către fermele ruseşti de troli în ultimele 24 de ore, ca răspuns la o întrebare a unui reporter, care întreba cum se face că Pentagonul nu a reuşit să arate vreo dovadă că atacul cu gaze toxice de luptă care ar fi stat la baza ofensivei americane ar fi fost comis de trupele lui Assad.

SUA a spus că are "dovada" că regimul sirian a orchestrat atacul, pe 7 aprilie, în urma căruia controversata organizaţie numită Căştile Albe a afirmat că ar fi murit copii într-o suburbie a Damascului.

Anchetatorii internaţionali - aparţinând unei agenţii care monitorizează armele chimice - OPCW - nu se află încă în Siria.

În seara zilei de vineri, secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că atacurile americane asupra Siriei au fost "un singur val", iar generalul care conduce operativ armata americană, gen. Joseph Dunford, seful Marelui Stat Major, a declarat reporterilor că SUA nu intenţionează să mai atace.

Aceste afirmaţii au fost aparent aruncate în derizoriu de către preşedintele Trump, care a scris pe Twitter "Misiunea realizată" în dimineaţa zilei de sâmbătă - amintind de o declaraţie făcută de preşedintele Bush pentru a sărbători "sfârşitul" misiunii SUA în Irak.

Numeroşi analişti consideră mesajul pe Twitter al preşedintelui o glumă sinistră, deoarece anunţul lui George Bush a fost, în realitate, începutul unui conflict care a costat SUA trilioane de dolari - iar conflictul continuă într-o formă diferită chiar şi astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe