Diplomaţie Twitter: Trump susţine că atacul împotriva Siriei se poate petrece “foarte curând sau nu prea curând”

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că un atac asupra Siriei ar putea avea loc “foarte curând, sau nu prea curând!”

Liderul de la Casa Albă a făcut comentariul pe Twitter la o zi după ce a avertizat Rusia “să fie pregătită” pentru un atac cu rachete împotriva aliatului său Siria, sugerând un răspuns militar iminent la presupusul atac chimic ce a avut loc într-un oraş sirian în weekendul trecut.

În mesajul său de joi, Trump a scris: “Nu am menţionat niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei”.

De fapt, în joc se află o potenţială confruntare în Siria, dacă nu chiar un conflict total, între SUA şi Rusia, foşti inamici în perioada Războiului Rece, ale căror relaţii s-au deteriorat în ultimii ani din cauza mai multor probleme precum intervenţia Moscovei în Ucraina, presupusa interferenţă a Kremlinului cu alegerile prezidenţiale americane din 2016, presupusul rol al Moscovei în otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie şi, de asemenea, sprijinul acordat de ruşi preşedintelui Bashar al-Assad în războiul din Siria.

Unii parlamentari ruşi au avertizat SUA că Moscova va privi un eventual atac aerian asupra Siriei ca o crimă de război care ar putea declanşa o ciocnire militară directă ruso-americană.

Ambasadorul Rusiei în Liban a precizat că orice rachetă lansată asupra Siriei va fi doborâta şi instalaţiile de lansare vor fi luate în vizor – un avertisment dur pentru o potenţială confruntare majoră.

Trump, care a afirmat deseori că un comandant suprem nu ar trebui niciodată să îşi transmită telegrafic intenţiile militare, aparent a făcut el însuşi acest lucru, susţinând pe Twitter că rachetele “vor veni” ca răspuns la presupusul atac chimic care a avut loc în weekendul trecut în apropierea Damascului şi care a provocat moartea a zeci de persoane.

“Rusia promite că va doborî toate rachetele trase asupra Siriei. Pregăteşte-te Rusia, deoarece ele vor veni, drăguţe, noi şi 'inteligente'! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un animal ucigaş care îşi gazează propriii cetăţeni şi se bucură de asta!”, a scris Trump într-o postare pe Twitter.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a indicat totuşi faptul că dovezile privind presupusul atac chimic sunt încă studiate. În timpul unei întâlniri la Pentagon cu omologul său olandez, Mattis a fost întrebat de un reporter dacă a văzut suficiente dovezi pentru a învinui guvernul sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe