Pentagonul atenţionează Casa Albă: atacarea Siriei ar putea declanşa un război mai amplu

Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.04.2018

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a avertizat Casa Albă că o lovitură militară împotriva Siriei poartă riscul scăpării situaţiei de sub control. Atenţionarea are loc într-un moment în care administraţia preşedintelui Donald Trump analizează modul în care ar trebui să răspundă la un presupus atac chimic ce a avut loc în weekendul trecut în apropierea Damascului.

Mattis a afirmat, înaintea unei audieri ce a avut loc joi în Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor, că principala grijă în planificarea acţiunii militare este evitarea oricărei situaţii care ar putea declanşa un război mai amplu.

“La nivel strategic, se pune problema cum poţi împiedica să scape situaţia de sub control”, a precizat el.

Iniţial, Trump a ameninţat în această săptămână că este hotărât să atace guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care l-a acuzat că ar fi folosit arme chimice în oraşul Douma.

Totuşi, Trump şi-a calmat retorica ulterior, sugerând că aşteaptă noi sfaturi şi evaluări înainte de a lua o decizie finală.

“Niciodată nu am menţionat când va avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea fi foarte curând sau nu prea curând!”, a scris preşedintele american pe Twitter.

Mattis a insistat că politica SUA în Siria a rămas în continuare aceeaşi, adică înfrângerea totală a grupului terorist Statul Islamic, fără să se implice în mod direct în conflict. Totuşi, în aprilie 2017, distrugătoarele americane din estul Mediteranei au lansat rachete de croazieră asupra Siriei ca răspuns la un alt atac chimic asupra civililor, pentru care a fost învinuit de asemenea preşedintele sirian Bashar al-Assad. Mai mulţi oficiali americani au declarat că 59 de rachete Tomahawk au fost direcţionate înspre baza aeriană Shayrat din Homs, de unde se consideră că avioanele de luptă siriene au lansat atacul asupra localităţii Khan Sheikhoun. Atacul americanilor a vizat avioane de luptă siriene, o pistă de decolare şi mai multe staţii de alimentare, au adăugat oficialii.

Statul Islamic a fost alungat din majoritatea teritoriului pe care l-a controlat în Irak şi Siria, însă sunt încă prezenţi în anumite zone.

Rusia a anunţat joi că armata siriană a eliberat oraşul Douma la mai puţin de două luni de la lansarea unei operaţiuni antiteroriste în regiunea siriană Ghouta Orientală.

SUA s-a aflat în consultări apropiate cu Marea Britanie şi Franţa cu privire la lansarea unei operaţiuni militare în Siria, posibil chiar la sfârşitul acestei săptămâni, au precizat unii oficiali.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi că ţara sa deţine dovezi că guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a lansat atacuri cu clor gazos şi a precizat că nu va tolera “regimurile care consideră că totul este permis”.

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit cu membrii Cabinetului ei şi au convenit că este “foarte probabil” ca Assad să fi fost responsabil pentru atacul din Douma.

Cabinetul lui May a mai fost de acord în ceea ce priveşte necesitatea “luării unor măsuri” împotriva guvernului sirian, însă a adăugat că premierul va continua coordonarea cu aliaţii.

Totuşi, Mattis a declarat congresmanilor că SUA încă nu are dovezi clare, însă el, personal, consideră că guvernul sirian este responsabil pentru atacul de sâmbăta trecută.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, care are sediul în Olanda, a anunţat că trimite o echipă în Douma pentru a colecta dovezi. Echipa urmează să ajungă sâmbătă în zonă.

Oficiali americani nu au precizat dacă prezenţa investigatorilor internaţionali ar putea afecta data unei potenţiale lovituri militare.

Planurile pentru potenţialul atac împotriva Siriei s-au complicat în special datorită prezenţei celor aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi, care se află în ţara arabă din 2015.

Rusia a discutat despre posibilitatea unei confruntări militare cu SUA, în cazul în care Siria este atacată. Totodată, Moscova dispune de sisteme de apărare aeriană sofisticate în Siria şi a ameninţat că va distruge rachetele pe care le-ar lansa americanii.

În acelaşi timp, Germania şi Italia au anunţat că nu vor participa la niciun atac împotriva Siriei ca răspuns la presupusa utilizare a armelor chimice de către Assad. Totuşi, Berlinul a precizat că susţine toate eforturile diplomatice depuse de Occident pentru a arăta că utilizarea armelor chimice nu este un lucru acceptabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor