SUA, Marea Britanie şi Franţa lansează un atac împotriva Siriei. Rusia avertizează în privinţa consecinţelor

Ca răspuns la un presupus atac chimic ce a avut loc în oraşul sirian Douma, preşedintele Donald Trump a afirmat că armata americană, alături de cea britanică şi franceză, a lansat un atac asupra arsenalului de arme chimice siriene. Rusia a avertizat în privinţa consecinţelor atacului.
Fum şi foc antiaerian este văzut deasupra capitalei siriene Damasc în 14 aprilie 2018 după ce americanii, britanicii şi francezi au lansat un atac împotriva regimului Assad. (Captură Imagine)
Andrei Popescu
14.04.2018

SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat sâmbătă dimineaţa lovituri aeriene de precizie asupra unor baze militare şi a unui centru de cercetare chimică din Siria, ca răspuns la presupusa utilizare de arme chimice de către guvernul preşedintelui Bashar al-Assad împotriva cetăţenilor săi în urmă cu o săptămână.

Guvernul sirian şi Rusia au condamnat atacul ca fiind o încălcare a legii internaţionale.

Washingtonul a afirmat că orice alte atacuri viitoare vor depinde de faptul dacă vor mai fi lansate sau nu noi atacuri chimice, adăugând că SUA nu urmăreşte o „prezenţă pe termen nedeterminat” în Siria.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat lovituri de precizie asupra unor poziţii militare siriene despre care se crede că ar fi folosite pentru producerea de arme chimice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat puternic atacul şi a afirmat că acesta reprezintă “o agresiune” împotriva ţării arabe. De asemenea, liderul de la Kremlin a adăugat că ţara sa va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a fi discutat atacul americano-franco-britanic.

Loviturile aeriene au început sâmbătă dimineaţa, în jurul orei locale 4 a.m. în Siria (ora 4.00 în România) şi conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie de monitorizare cu sediul în Marea Britanie, atacul a vizat mai multe baze militare şi cel puţin un centru de cercetări ştiinţifice.

Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a afirmat că „astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe” şi că „întreaga responsabilitate pentru ele cade pe umerii Washingtonului, Londrei şi Parisului”.

Comisia pentru Afaceri Externe a Rusiei a precizat că atacul împotriva Siriei reprezintă o încercare pentru a bloca o investigaţie desfăşurată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care a fost programată să fie lansată astăzi cu scopul de a analiza presupusul atac cu gaz otrăvitor de acum o săptămână.

Moscova şi mass media siriană au criticat loviturile aeriene ca fiind o „gravă încălcare a legii internaţionale”. Presa siriană a precizat că atacurile „sunt destinate eşecului”, adăugând că trei civili au fost răniţi în timpul loviturilor aeriene asupra bazei militare din Homs, în timp ce o lovitură asupra unui centru de cercetare ştiinţifică s-a limitat la pierderi materiale.

În ultimele zile, Trump s-a întâlnit cu consilieri militari şi a discutat cu aliaţii despre cum ar trebui să se răspundă la presupusa utilizare de arme chimice în oraşul Douma din enclava siriană Ghouta Orientală.

„Suntem pregătiţi să susţinem acest răspuns până când regimul sirian va opri utilizarea de agenţi chimici interzişi”, a afirmat Trump, adăugând că el nu doreşte să menţină o prezenţă militară americană în regiune „pe termen nedeterminat”.

„Scopul acţiunilor noastre din această noapte este acela de a descuraja puternic producerea, răspândirea şi utilizarea de arme chimice”, a adăugat preşedintele american.

Premierul britanic Theresa May a declarat că ţara sa nu a avut „nicio alternativă” decât să folosească forţa împotriva Siriei. „Nu putem permite ca utilizarea armelor chimice să devină ceva normal – în interiorul Siriei, pe străzile Marii Britanii sau oriunde altundeva în lume”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că operaţiunea comună a vizat presupusul „arsenal chimic secret” al guvernului sirian.

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a precizat la Pentagon că ţintele vizate în atacul acestei dimineţi au fost lovite mai puternic decât aeroportul militar sirian atacat anul trecut, cam în aceeaşi perioadă, atac despre care s-a estimat că ar fi eliminat aproximativ 20% din puterea aeriană a regimului lui Assad. Şi în cazul atacului american din 2017, Assad fusese acuzat că lansase un atac chimic asupra unui oraş sirian, soldat cu zeci de morţi.

Mattis a precizat că a sosit momentul ca „naţiunile civilizate” să se unească pentru a pune capăt războiului din Siria.

El a menţionat că în atacul de sâmbătă dimineaţa forţele aliate au folosit aproximativ de două ori mai multe rachete decât în atacul din 2017, adăugând că au fost vizate o unitate de cercetare din Damasc asociată cu producerea de arme, o unitate pentru depozitarea de arme chimice în Homs, un depozit de arme şi un post de comandă în apropiere de Homs.

Oficiali militari americani au afirmat că atacul a fost oprit după doar 70 de minute şi că orice atac viitor depinde de decizia preşedintelui Assad de a lansa noi atacuri chimice împotriva civililor.

Generalul Joseph Dunford, seful Statului Major al armatei americane, a declarat că nu este conştient de niciun răspuns al regimului Assad în termeni ai apărării aeriene siriene.

Ministerul rus al Apărării a susţinut că niciuna dintre loviturile aeriene împotriva Siriei nu a vizat bazele sale maritime şi aeriene, deşi unele agenţii de ştiri au relatat că guvernul sirian a răspuns la atac cu rachete sol-aer. Televiziunea de stat siriană a precizat că sistemul de apărare aeriană al regimului a doborât aproximativ 13 rachete deasupra capitalei Damasc.

„Sistemele antiaeriene siriene S-125, S-200, Buk şi Kvadrat au fost implicate în operaţiunile de interceptare a rachetelor. Aceste sisteme au fost fabricate în Uniunea Sovietică în urmă cu peste 30 de ani. Peste o sută de rachete de croazieră şi sol-aer au fost lansate către ţinte civile şi militare din Siria de către nave americane, britanice şi franceze”, a mai menţionat într-o declaraţie Ministerul rus al Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor