Germania şi Italia refuză să participe la loviturile aeriene asupra Siriei

Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.04.2018

Cel puţin două naţiuni europene îşi amintesc că în timpul iernii, atunci când se face frig, există o ţară la care pot apela pentru a le furniza gazul natural de care au nevoie pentru încălzire.

Una dintre ele este Germania care, realizând că orice atac în Siria va periclita şi mai mult relaţia sa cu Rusia, a afirmat că nu se va alătura loviturilor militare împotriva Siriei ca răspuns la un presupus atac chimic care a avut loc în weekendul trecut într-un oraş controlat de rebeli sirieni, despre care Moscova a indicat că s-ar putea să fi fost orchestrat de organizaţia siriană Căştile Albe. Dar, în acelaşi timp, Berlinul susţine pe cale diplomatică eforturile Occidentului de a demonstra că utilizarea armelor chimice este inacceptabilă, a afirmat cancelarul german Angela Merkel.

“Germania nu va participa la posibila – deşi nu a fost încă luată o decizie, aş dori să subliniez acest lucru – acţiune militară”, a precizat Merkel, potrivit Reuters, după o întâlnire cu premierul danez Lars Lokke Rasmussen în Berlin. “Însă susţinem tot ce este necesar pentru a arăta că utilizarea armelor chimice nu este acceptabilă”, a adăugat aceasta.

Între timp, aflat în Dublin, noul ministru german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că Germania se aşteaptă să fie consultată înainte ca oricare dintre aliaţii săi occidentali să desfăşoare un atac asupra forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, din moment ce aliaţii trebuie să fie uniţi în această problemă.

Anterior, Merkel a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre presupusul atac chimic din Siria şi şi-a exprimat îngrijorarea că abilitatea comunităţii internaţionale de a interzice armele chimice se erodează, a afirmat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

Norbert Roettgen, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul german şi aliat al Angelei Merkel, a declarat: “Este ruşinos că încă nu există o politică a Uniunii Europene – sau chiar a statelor individuale ale UE – pentru ţările din Orientul Mijlociu”.

“Dacă se va ajunge la lovituri militare cu participarea Franţei şi Marii Britanii, aceasta nu este o politică”, a adăugat el.

La scurt timp după ce Germania a anunţat că nu va participa la niciun atac împotriva Siriei, o altă ţară care a declarat că va refuza să participe la acţiuni militare împotriva lui Assad este Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor