Germania şi Italia refuză să participe la loviturile aeriene asupra Siriei
alte articole
Cel puţin două naţiuni europene îşi amintesc că în timpul iernii, atunci când se face frig, există o ţară la care pot apela pentru a le furniza gazul natural de care au nevoie pentru încălzire.
Una dintre ele este Germania care, realizând că orice atac în Siria va periclita şi mai mult relaţia sa cu Rusia, a afirmat că nu se va alătura loviturilor militare împotriva Siriei ca răspuns la un presupus atac chimic care a avut loc în weekendul trecut într-un oraş controlat de rebeli sirieni, despre care Moscova a indicat că s-ar putea să fi fost orchestrat de organizaţia siriană Căştile Albe. Dar, în acelaşi timp, Berlinul susţine pe cale diplomatică eforturile Occidentului de a demonstra că utilizarea armelor chimice este inacceptabilă, a afirmat cancelarul german Angela Merkel.
“Germania nu va participa la posibila – deşi nu a fost încă luată o decizie, aş dori să subliniez acest lucru – acţiune militară”, a precizat Merkel, potrivit Reuters, după o întâlnire cu premierul danez Lars Lokke Rasmussen în Berlin. “Însă susţinem tot ce este necesar pentru a arăta că utilizarea armelor chimice nu este acceptabilă”, a adăugat aceasta.
Între timp, aflat în Dublin, noul ministru german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că Germania se aşteaptă să fie consultată înainte ca oricare dintre aliaţii săi occidentali să desfăşoare un atac asupra forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, din moment ce aliaţii trebuie să fie uniţi în această problemă.
Anterior, Merkel a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre presupusul atac chimic din Siria şi şi-a exprimat îngrijorarea că abilitatea comunităţii internaţionale de a interzice armele chimice se erodează, a afirmat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.
Norbert Roettgen, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul german şi aliat al Angelei Merkel, a declarat: “Este ruşinos că încă nu există o politică a Uniunii Europene – sau chiar a statelor individuale ale UE – pentru ţările din Orientul Mijlociu”.
“Dacă se va ajunge la lovituri militare cu participarea Franţei şi Marii Britanii, aceasta nu este o politică”, a adăugat el.
La scurt timp după ce Germania a anunţat că nu va participa la niciun atac împotriva Siriei, o altă ţară care a declarat că va refuza să participe la acţiuni militare împotriva lui Assad este Italia.