SUA şi Rusia: Acordul de încetare a focului în Siria va intra în vigoare în 27 februarie

Washingtonul şi Moscova au anunţat că, începând cu 27 februarie, în Siria va intra în vigoare un acord de încetare a ostilităţilor. Totuşi, grupurile rebele sunt îngrijorate de faptul că atacurile aeriene, care au fost excluse din acord, ar putea fi folosite împotriva lor.
Autobuze distruse la locul a doua explozii în oraşul sirian Homs, 21 februarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.02.2016

SUA şi Rusia au anunţat în cele din urmă faptul că un acord de încetare a focului va intra în vigoare în Siria în 27 februarie. Încetarea ostilităţilor nu se va aplica totuşi grupului Statul Islamic sau Frontului al-Nusra, care este afiliat la gruparea teroristă Al-Qaeda. De asemenea, acordul lasă deschisă opţiunea de a exclude şi alte grupuri considerate teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU.

Declaraţia comună a celor două ţări a susţinut că toate părţile implicate în conflictul terestru trebuie să indice Rusiei sau Statelor Unite până la amiaza zilei de 26 februarie, ora Damascului, dacă vor participa la acordul de încetare a focului. În plus, opoziţia şi guvernul sirian trebuie să cadă de acord şi să permită accesul rapid, nestânjenit şi susţinut al ajutoarelor umanitare, şi să înceteze toate atacurile – aeriene sau de altă natură – împotriva celorlalte părţi implicate în acord.

Există totuşi temeri în privinţa faptului că acordul nu exclude loviturile aeriene, despre care rebelii susţin că ar putea fi folosite împotriva lor deoarece înţelegerea nu împiedică forţele străine să acorde ajutor militar părţilor implicate în război. Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat deja că va accepta un acord de încetare a focului cât timp “teroriştii” nu îl vor folosi pentru a-şi consolida poziţiile.

Un purtător de cuvânt al Înaltului Comitet pentru Negocieri (ICN), care este principala grupare de facţiuni de opoziţie din Siria, a declarat că studiază acordul. Riad Naasan Agha a declarat pentru AFP faptul că ICN discutat despre încetarea focului cu delegatul special american în Siria, Michael Ratney, în 22 februarie.

Conform secretarului de stat american John Kerry, preşedintele Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin vor discuta în următoarele zile despre termenii implementării acordului. Încetarea focului, care a fost anunţată la începutul acestei lui, urma să intre în vigoare în 19 februarie, arată International Business Times.

În plus, Moscova, Damascul şi Washingtonul vor înfiinţa o linie de comunicaţii şi, posibil, un grup de lucru, pentru a asigura implementarea planului şi faptul că toate părţile vor onora acordul de încetare a focului. Conform Financial Times, în seara de 22 februarie, ICN a publicat o declaraţie în care a indicat faptul că a acceptat termenii încetării ostilităţilor.

ICN, care s-a întâlnit în Riad în 22 februarie, a susţinut că orice acord de încetare a focului trebuie să includă şi prevederi că Rusia, Iranul şi forţele militante străine care susţin regimul Assad să suspende operaţiunile lor militare. De altfel, acordul a fost anunţat după cel mai sângeros atac desfăşurat de grupul jihadist Statul Islamic, care a avut loc duminică în oraşul Homs şi în apropierea Damascului, soldat cu 134 de victime.

Rusia a intrat în conflictul sirian în 30 septembrie 2015, când a început o campanie de lovituri aeriene împotriva teroriştilor. Totuşi, SUA şi aliaţii săi au acuzat Moscova de faptul că urmăreşte doar să îl susţină pe Assad, atacând atât grupurile teroriste cât şi grupurile rebele din opoziţie. În plus, Iranul a trimis consilieri militari în Siria, iar mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a trimis cel puţin 6.000 de luptători pentru a susţine forţele preşedintelui sirian.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a făcut o vizită surpriză în Teheran în 21 februarie, susţinând că transmite un mesaj special preşedintelui iranian Hassan Rouhani din partea lui Putin. Astfel, după cum a notat agenţia de ştiri AFP, orice acord de încetare a focului în Siria va funcţiona doar cu participarea Iranului.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lăudat acordul de încetare a focului, susţinând că este un semnal de speranţă de mult timp aşteptat. În acelaşi tip, Ban a cerut tuturor părţilor să respecte acordul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor