SUA şi Rusia ajung la un “acord provizoriu” în vederea încetării focului în Siria

Serghei Lavrov şi John Kerry au ajuns duminică la un acord provizoriu în privinţa încetării focului în Siria. Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că este pregătit să participe la un armistiţiu cât timp acesta nu este folosit de opoziţie pentru consolidarea propriilor poziţii.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a declarat duminică faptul că s-a ajuns la un “acord provizoriu” asupra unui regim de încetare a focului în Siria, care ar putea intra în vigoare în următoarele câteva zile. Totuşi, el a recunoscut că acordul nu este finalizat şi că nu este sigur faptul că toate părţile conflictului se vor conforma.

Tot duminică, o serie de explozii au zguduit centrul oraşului sirian Homs şi o suburbie a capitalei Damasc, ucigând aproximativ 150 de persoane. În acelaşi timp, forţele guvernului sirian, susţinute de avioanele de luptă ruseşti, au continuat o ofensivă majoră la nord de oraşul Alep ce a subminat eforturile anterioare de soluţionare a conflictului din ţara arabă.

Kerry a susţinut că a discutat termenii acordului cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, adăugând că cei doi urmează să ajungă la forţele de opoziţie implicate în conflict. Oficialul american a refuzat să discute detaliile acordului, susţinând doar că acesta nu este încă finalizat.

Ministerul rus de Externe a declarat că Lavrov şi Kerry au vorbit duminică la telefon a doua zi consecutiv despre “modalitatea şi condiţiile” aplicării unui acord de încetare a focului care va exclude grupurile pe care Consiliul de Securitate al ONU le consideră ca fiind organizaţii teroriste.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat duminică ziarului spaniol El Pais că guvernul său este pregătit să participe la un armistiţiu cât timp acesta nu este folosit de militanţi pentru a-şi consolida poziţiile.

Delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a stopat cele mai recente discuţii pentru pacea siriană în 3 februarie datorită unor neînţelegeri majore între cele două tabere, alimentate de ofensiva militară desfăşurată de soldaţii sirieni şi aliaţii lor asupra oraşului Alep, sub acoperirea loviturilor aeriene ruseşti.

Situaţia umanitară din Siria s-a înrăutăţit în condiţiile în care aproximativ 13,5 milioane de sirieni, inclusiv 6 milioane de copii, au nevoie de ajutoare umanitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe