SUA şi China vor discuta prelungirea termenului limită privind tarifele

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, dând mâna cu vicepremierul chinez He Lifeng, la Londra, 9 iunie 2025 (Getty Images)
Redacţia
23.07.2025

Oficialii americani şi chinezi se vor întâlni săptămâna viitoare la Stockholm pentru a discuta o posibilă prelungire a termenului limită pentru negocierea unui acord comercial, a declarat marţi secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, în contextul în care preşedintele Donald Trump a anunţat un acord cu Filipine şi a publicat termenii unui acord anterior cu Indonezia, transmite Reuters.

„Cred că ne aflăm într-un punct foarte bun în relaţia comercială cu China”, a declarat Bessent în cadrul emisiunii "Mornings With Maria" de la Fox Business Network. El a adăugat că întâlnirile cu omologii săi chinezi vor avea loc luni şi marţi şi vor include discuţii privind reechilibrarea relaţiei comerciale dintre SUA şi China.

După anunţul lui Bessent privind întâlnirile de la Stockholm, Trump a anunţat un nou tarif vamal de 19% pentru bunurile provenite din Filipine, în urma vizitei la Casa Albă a preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr. Trump a precizat că nu vor exista tarife aplicate bunurilor americane exportate în Filipine.

După ce Bessent a anunţat întâlnirile de la Stockholm, Trump a anunţat un nou tarif vamal de 19% pentru bunurile provenite din Filipine, în urma unei vizite la Casa Albă a preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr. . Trump a precizat că nu vor fi aplicate tarife pentru bunurile americane exportate în Filipine.

Înţelegere reciprocă

Într-o postare pe X, premierul suedez Ulf Kristersson a salutat discuţiile SUA-China pe care ţara sa le va găzdui săptămâna viitoare, afirmând că acestea sunt importante pentru economia globală.

„Este un lucru pozitiv că ambele ţări doresc să se întâlnească în Suedia pentru a ajunge la o înţelegere reciprocă”, a declarat Kristersson.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a afirmat că Beijingul şi Washingtonul au finalizat detaliile de implementare a consensului privind comerţul, ajuns anterior între Trump şi liderul chinez Xi Jinping.

„Vă rugăm să urmăriţi evoluţiile viitoare”, a adăugat purtătorul de cuvânt, fără alte detalii.

De la jumătatea lunii mai, Bessent s-a întâlnit de două ori cu vicepremierul chinez He Lifeng, la Geneva şi Londra.

Cei doi au încercat să stabilească şi să perfecţioneze un armistiţiu comercial temporar care a redus tarifele de retorsiune de trei cifre, ce ameninţau să întrerupă toate schimburile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii.

La aceste discuţii au participat şi reprezentantul pentru comerţ al SUA, Jamieson Greer, secretarul Comerţului, Howard Lutnick, ministrul Comerţului din China, Wang Wentao, şi negociatorul-şef pe probleme comerciale, Li Chenggang.

Bursa americană a închis mixt marţi: Dow Jones a crescut cu 0,4%, S&P 500 a urcat uşor, atingând un nou maxim istoric, iar Nasdaq a scăzut cu aproximativ 0,4%.

Până acum, Beijingul a fost de acord să renunţe la interdicţia privind exporturile de metale rare şi magneţi către SUA. La rândul său, Washingtonul a fost de acord să reia livrările către China de software pentru proiectarea semiconductorilor, materiale pentru producţie şi motoare de avioane comerciale, alături de alte produse.

Părţile au stabilit un termen de 90 de zile pentru a soluţiona probleme mai profunde, inclusiv plângerile SUA legate de modelul economic chinez bazat pe exporturi susţinute de stat, care ar genera o capacitate de producţie excedentară şi ar inunda pieţele globale cu produse ieftine. China neagă că îşi subvenţionează industriile şi atribuie succesul acestora inovaţiei.

Tarifele vamale ar putea reveni la nivelurile de 145% pe partea americană şi 125% pe partea chineză dacă nu se ajunge la un acord sau nu se prelungeşte termenul de negociere.

„Probabil vom stabili o prelungire” în cadrul discuţiilor de la Stockholm, a declarat Bessent, adăugând că oficialii americani vor discuta şi alte subiecte, inclusiv reducerea dependenţei excesive a Chinei de producţie şi exporturi.

„Sperăm să vedem că China reduce acest exces de producţie şi se concentrează pe construirea unei economii bazate pe consum”, a spus Bessent.

Adjunctul său, Michael Faulkender, a declarat pentru Bloomberg Television că discuţiile vor aborda şi controalele chineze asupra exporturilor de metale rare, accesul la pieţe şi nivelul general al tarifelor vamale.

„Există un spaţiu imens pentru a discuta despre practicile guvernului chinez care, de decenii, le oferă avantaje neloiale pe piaţa globală”, a spus el.

Sancţiuni pentru petrolul rusesc

Bessent a mai declarat că doreşte să transmită Chinei avertismente privind continuarea achiziţiilor de petrol rusesc şi iranian aflate sub sancţiuni, precum şi cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei în războiul din Ucraina.

El a precizat că există sprijin bipartizan în Senatul SUA pentru o legislaţie care să impună tarife de 100% pentru bunurile provenite din ţările care continuă să achiziţioneze petrol rusesc — în special China şi India.

„Voi lua legătura cu omologii mei europeni. Europenii au vorbit mult despre sancţionarea Rusiei, iar acum va fi foarte important ca şi ei să fie dispuşi să impună niveluri ridicate de tarife secundare asupra petrolului rusesc sancţionat.”

El a mai spus că SUA este pe cale să anunţe „o avalanşă de acorduri comerciale” cu alte ţări, iar Japonia ar putea fi printre acestea, în ciuda unui eşec electoral al partidului de guvernământ japonez şi a negocierilor dificile.

„Nu m-ar surprinde dacă vom reuşi să ajungem rapid la un acord cu Japonia”, a spus Bessent.

Cu toate acestea, el a precizat că, pentru majoritatea ţărilor, tarifele vor reveni „ca un bumerang” la nivelurile de dinainte de 2 aprilie, faţă de cele 10% actuale, însă negocierile pentru acorduri comerciale vor putea continua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor