SUA lansează noi sancţiuni împotriva Phenianului. Trump discută despre “a doua fază”

Nava nord-coreeană Kangsong andochează în portul sud-coreean Busan, 20 mai 2007. (Getty Images)
Andrei Popescu
24.02.2018

Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri un nou set de sancţiuni împotriva Phenianului în încercarea de a viza entităţi asociate cu sectoarele de transport maritim şi comerţ ale Coreei de Nord.

Cele mai recente sancţiuni sunt direcţionate împotriva unei persoane fizice, împotriva a 27 de companii de transport maritim şi împotriva a 28 de nave, conform unei declaraţii postate de Biroul de Control a Activelor Străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei americane.

Entităţile sancţionate includ companii care îşi au sediul în Coreea de Nord, precum şi unele care îşi au sediul în alte ţări, inclusiv China.

Oficiali americani au declarat pentru Reuters că Washingtonul a discutat cu partenerii săi din regiunea Asia-Pacific, precum Japonia, Coreea de Sud şi Singapore, despre modul de contracarare a navelor suspectate de încălcarea sancţiunilor aplicate împotriva Phenianului, pentru acţiunile sale agresive şi continuarea dezvoltării de arme nucleare şi rachete balistice.

Conform noului plan, Paza de Coastă a SUA ar putea trimite nave în regiune pentru a opri şi cerceta alte nave.

Trump ameninţă cu faza a doua

Coreea de Sud a apreciat noua rundă de sancţiuni.

„Noile sancţiuni îi vor alerta pe cei care fac tranzacţii ilegale cu Coreea de Nord şi, prin urmare, vor sprijini comunitatea internaţională în aplicarea rezoluţiilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU”, a precizat Ministerul sud-coreean de Externe.

Preşedintele american Donald Trump, care a afirmat că sunt „cele mai grele sancţiuni impuse vreodată unei ţări”, a părut să ameninţe cu acţiuni militare împotriva Phenianului dacă sancţiunile vor eşua în atingerea obiectivelor lor – şi anume forţarea Coreei de Nord să renunţe la programele sale de arme nucleare şi rachete balistice.

„Dacă sancţiunile nu vor funcţiona, atunci vom trece la faza a doua”, a declarat Trump. Fără să elaboreze, el a adăugat: „Faza a doua ar putea fi un lucru foarte dur, ar putea fi un lucru foarte, foarte regretabil pentru lume”.

Noile sancţiuni reprezintă cele mai recente eforturi ale Washingtonului de a bloca „mijloacele ilegale folosite de Coreea de Nord pentru a evita sancţiunile”, a susţinut Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA.

Consiliul de Securitate al ONU a impus trei seturi de sancţiuni împotriva Coreei de Nord în ultimul an pentru a priva statul comunist izolat de fonduri pentru programele sale de rachete şi arme nucleare.

Cea mai semnificativă rundă recentă de sancţiuni (în ciuda afirmaţiilor lui Trump că sancţiunile adoptate vineri sunt cele mai drastice adoptate vreodată împotriva Nordului) a vizat livrările de petrol în special, deşi diverse companii de transport maritim au fost suspectate că ajută Phenianul să sfideze limitările. Petrolul este un bun preţios într-o ţară ce nu deţine o reţea de electricitate de încredere, şi unde afacerile rurale deseori depind de generatoare, pentru a avea energie electrică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor