Misterioasa particulă de uraniu radioactiv descoperită în Alaska ar proveni din Coreea ce Nord

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (KCNA/AFP/Getty Images)

S-ar putea ca Phenianul să fie sursa particulei de uraniu radioactiv care a fost descoperită în Alaska şi care este folosită la combustibili nucleari şi bombe nucleare, a declarat un expert.

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani de cercetări când a fost descoperită substanţa ce conţine uraniu-235.

Expertul în domeniul nuclear Arnie Gundersen, citat de publicaţia Express, a susţinut că regimul lui Kim Jong-un ar putea fi responsabil pentru particula care poate alimenta reacţii nucleare.

Gundersen a afirmat: “Presupunerea mea este că sursa se află în Coreea de Nord.

“Coreea de Nord are un reactor mic şi dispune de centrifuge de gaz pentru îmbogăţirea uşoară a uraniului 235.

“Este posibil ca, fie la producerea combustibilului nou, fie la extragerea plutoniului din combustibilul care era deja în reactorul lor, o parte din uraniul îmbogăţit să fi scăpat şi să fi fost transportat pe calea aerului”.

Cercetătorii care au descoperit particula au declarat că ştiu “în mod sigur că nu provine dintr-o sursă naturală”, ci a provenit dintr-un combustibil nuclear folosit, amplificând suspiciunile că regimul comunist al lui Kim Jong-un ar fi putut juca un rol în această situaţie.

Ei au precizat: “Particula a fost găsită într-un moment în care nu făceam un efort special de a recolta mostre cu materiale radioactive. Nu ştim sursa acestei particule.”

Oamenii de ştiinţă au făcut descoperirea când avionul de cercetare zbura deasupra Insulelor Aleutian în 2016 şi au detectat uraniul care plutea la aproximativ 6,4 km deasupra lanţului de insule din vestul Alaskăi.

Liderul studiului, Dan Murphy, a declarat pentru Gizmodo: “Nu este o cantitate semnificativă de rămăşiţe radioactive. Dar este de reţinut faptul că există o sursă foarte mică de uraniu pe care noi nu o înţelegem."

Coreea de Nord şi-a dezvoltat în linişte capabilităţile nucleare până anul trecut, când a început să testeze intens rachete balistice.

Testele au dovedit că regimul nord-coreean are abilitatea de a lansa arme nucleare la distanţe mai mari de 11.265 km.

De altfel, Phenianul a declarat că întregul teritoriu al SUA şi al Marii Britanii ar putea fi lovit de rachetele sale.