SUA se pregăteşte să impună sancţiuni suplimentare Rusiei pentru cazul Navalnîi
Statele Unite se pregătesc să impună sancţiuni suplimentare Rusiei pentru otrăvirea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.
„Pregătim un alt pachet de sancţiuni pentru a fi aplicate în acest caz”, a declarat Sullivan în cadrul unei apariţii la emisiunea „Starea Uniunii” a CNN, referindu-se la tratamentul liderului opoziţiei închis.
„Am arătat de-a lungul timpului că nu ne vom reţine acţiunile, fie că este vorba de cazul Solar Winds, de interferenţele electorale, sau de cazul Navalnîi, dacă este vorba să răspundem activităţilor nocive ale Rusiei”, a afirmat Sullivan gazdei Dana Bash.
Statele Unite „nu vor accepta să fie puse pe locul din spate”, a menţionat Sullivan atunci când a fost întrebat cu privire la momentul sancţiunilor suplimentare.
„Va veni imediat ce vom dezvolta pachetele pentru a ne asigura că le îndreptăm către ţintele corecte”, a adăugat el. „Şi când vom face acest lucru, vom impune sancţiuni suplimentare cu privire la armele chimice”.
Citiți și Rusia încearcă să pedepsească Twitter, loveşte în schimb site-uri ale Kremlinului
Anunţul apare la doar câteva zile după întâlnirea preşedintelui Joe Biden cu preşedintele rus Vladimir Putin la Geneva, Elveţia.
În martie, administraţia Biden a sancţionat oficialii ruşi, întreprinderi şi alte entităţi pentru un atac aproape fatal cu noviciok asupra lui Navalnîi în august anul trecut. Agentul neurotoxic utilizat în incident este o armă chimică interzisă - însă este folosită în ultima vreme de agenţi ai GRU pentru a duce la capăt asasinate - inclusiv în ţările blocului european.
Sancţiunile au venit după ce serviciile secrete americane au concluzionat cu „mare încredere” că ofiţerii Serviciului Federal de Securitate din Rusia l-au otrăvit pe Navalnîi cu agentul neurotoxic.
După summitul din 16 iunie dintre cei doi lideri mondiali, Biden a adus în discuţie arestarea lui Navalnîi, spunând că dacă Navalnîi - care l-a acuzat pe Putin de corupţie - ar muri în captivitate, Statele Unite ar riposta şi consecinţele ar fi „devastatoare pentru Rusia."
Dar Vladimir Putin susţine că Navalnîi a ignorat legea şi a ştiut că va fi arestat dacă se va întoarce în Rusia din Germania, unde a petrecut şase luni pentru a primi tratament medical în urma otrăvirii sale.
Navalnîi a fost condamnat la mai mult de doi ani de închisoare, în februarie, pentru că nu a respectat controlul judiciar impus într-o condamnare mai veche pentru o aşa-zisă delapidare. Ambele condamnări sunt considerate de analişti parte a persecuţiei pe care Kremlinul o duce făţiş împotriva opozanţilor şi o măsură a corupţiei sistemului de Justiţie.
Răspunzând ştirilor privind sancţiunile suplimentare, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat duminică: „nu este un semnal pe care l-am aşteptat cu toţii după summit”.
„Nu cred că este posibil să stabilizăm şi să normalizăm relaţiile dintre ţări prin intermediul sancţiunilor”, a afirmat Antonov, potrivit agenţiei de ştiri ruse TASS. „Sarcina actuală este de a normaliza dialogul. În primul rând, trebuie să restabilim mecanismele de dialog care au fost distruse”.
El a adăugat: „Este trist faptul că acest coleg al nostru american optează pentru o cale care nu ne va conduce la un rezultat pozitiv spre care a fost îndrumat preşedintele nostru”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a avertizat în ceea ce priveşte un răspuns din partea Rusiei într-o declaraţie pe Telegram.
"Acţiunile ilegale ale Statelor Unite au fost întotdeauna urmate de un răspuns legitim din partea noastră", a declarat Zaharova. „Este ciudat faptul că unor oameni din Washington le place să meargă în cercuri şi să se confrunte cu aceleaşi obstacole la nesfârşit”.