Administraţia SUA expulzează diplomaţi ruşi, impune noi sancţiuni pentru atacul asupra companiei SolarWinds

Joe Biden (Mario Tama / Getty Images)
A.P.
15.04.2021

Administraţia Biden a impus, joi, sancţiuni noi asupra Rusiei şi a expulzat personal diplomatic de la Ambasada Rusiei din Washington din cauza atacurilor cibernetice care ar fi fost efectuate de Moscova împotriva Statelor Unite.

Joe Biden a semnat un ordin executiv care „conferă autorităţi consolidate pentru a demonstra hotărârea Administraţiei de a răspunde şi descuraja întregul spectru al activităţilor străine nocive ale Rusiei”, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe.

Ordinul executiv a fost conceput pentru a trimite un mesaj către Kremlin conform căruia Casa Albă „va impune penalităţi într-o manieră strategică şi economică asupra Rusiei dacă îşi continuă sau îşi intensifică acţiunile internaţionale destabilizatoare”, inclusiv „eforturile de a submina libertatea şi alegerile democratice corecte” şi instituţiile din Statele Unite.

Comunicatul de presă al Casei Albe a menţionat, de asemenea, presupusele încercări ale Rusiei de „a se angaja şi a facilita activităţi cibernetice rău intenţionate împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor şi partenerilor săi”.

Rusia este acuzată că a facilitat un atac cibernetic în decembrie împotriva companiei SolarWinds, a cărei platformă Orion este utilizată de mai multe agenţii federale. Prin respectivul atac, se crede că hackerii ruşi au infectat mii de computere cu virusuri informatice, permiţând desfăşurarea unei operaţiuni extrem de vaste de colectare a informaţiilor guvernamentale.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a condamnat noua rundă de sancţiuni şi a promis că Rusia va răspunde. „Condamnăm orice impunere de sancţiuni, pe care o considerăm ilegală. În orice caz, principiul reciprocităţii în această chestiune este valabil; reciprocitate într-un mod care serveşte cel mai bine intereselor noastre”, a spus Peskov, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

Despre o posibilă întâlnire Putin-Biden, Peskov a remarcat: „Este de la sine înţeles că posibilele sancţiuni nu vor conduce în niciun caz la o astfel de întâlnire”.

Dar, potrivit Casei Albe, „compromiterea software-ului companiei SolarWinds a dat posibilitatea de a spiona sau de a perturba peste 16.000 de sisteme informatice din întreaga lume. Acest atac este o problemă de securitate naţională şi siguranţă publică. Mai mult decât atât, pune o povară nejustificată asupra victimelor din sectorul privat, care trebuie să suporte costul neobişnuit de ridicat al atenuării efectelor acestui incident.”

Ordinul executiv anunţat joi include sancţiuni împotriva a şase firme ruseşti care sprijină activităţile cibernetice ale ţării. 32 de persoane au fost, de asemenea, lovite de sancţiuni.

Administraţia Biden a adăugat că cei 10 diplomaţi expulzaţi includ reprezentanţi ai serviciilor de informaţii ruseşti.

În ciuda noului ordin, Biden crede că ar trebui să organizeze un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a vorbi despre „problemele cu care se confruntă relaţia bilaterală”, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan într-un interviu acordat CNN, joi. Relaţiile SUA-Rusia pot fi „stabile şi previzibile”, a adăugat el.

„Preşedintele Biden nu a făcut nicio dovadă cu privire la faptul că vom întreprinde acţiuni săptămâna aceasta, dar a indicat, de asemenea, că doreşte să ajungă la stabilitate în această relaţie şi consideră că, dacă preşedintele Putin este pregătit să facă asta, putem găsi un mod care să nu conducă la un ciclu confruntaţional”, a declarat Sullivan.

Acţiunile americane formează a doua rundă majoră impusă de administraţia Biden împotriva guvernului rus. Luna trecută, SUA au sancţionat şapte oficiali ruşi de nivel mediu şi înalt şi peste zece entităţi guvernamentale pentru abuzurile împotriva liderului opoziţiei Alexei Navalnîi şi detenţia sa ulterioară.

Casa Albă a decis să păstreze ambasadorul SUA în Rusia numit de Trump şi l-a invitat pe Putin la o conferinţă privind schimbările climatice la sfârşitul lunii aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor