Rusia încearcă să pedepsească Twitter, loveşte în schimb site-uri ale Kremlinului
alte articole
În cadrul unei campanii anunţate de reprimare a platformelor sociale, marţi, Rusia a încercat să încetinească viteza de comunicaţie a companiei Twitter, dar a închis din greşeală şi site-ul Kremlinului, precum şi alte pagini de internet ale unor agenţii guvernamentale, potrivit The Guardian.
Roskomnadzor, agenţia de reglementare a comunicaţiilor electronice, a precizat că a intenţionat să pedepsească platforma de socializare pentru faptul că nu cenzurează conţinut interzis. Tensiunile dintre Kremlin şi platformele de socializare au escaladat după arestarea lui Alexei Navalnîi, imediat după întoarcerea sa din Germania. Condamnarea ulterioară a opozantului rus a declanşat un val de proteste masive, iar comunicarea între protestatari a fost posibilă cu ajutorul platformelor Twitter şi Facebook.
Măsura luată de Roskomnadzor, de a încetini viteza cu care utilizatorii au acces la Twitter, a fost îndreptată împotriva conţinutului video de pe platforma socială şi ar fi trebuit să afecteze toate dispozitivele mobile şi jumătate din utilizatorii de dispozitive non-mobile.
Însă Guardian arată că serviciul de text al Twitter a funcţionat normal miercuri. Cu toate acestea, miercuri, câteva site-uri guvernamentale au căzut din senin, inclusiv kremlin.ru şi pagina de internet a guvernului rus, government.ru. De asemenea, a fost afectată şi Roskomnadzor, cenzorul internetului din Rusia, precum şi Ministerul Economiei.
Câţiva comentatori pro-Kremlin au sugerat că întreruperile ar fi fost rezultatul unui atac cibernetic din partea SUA, profitând de faptul că administraţia Biden a promis că va răspunde cu propriile măsuri la atacurile lansate de hackeri ruşi, în dosarul spargerilor cibernetice asupra companiei SolarWinds de la sfârşitul anului trecut, şi asupra Microsoft Exchange Server.
Ulterior, Rusia a revenit, recunoscând că problema este internă şi a dat vina pe o problemă de router din Rostelecom, furnizorul de servicii digitale. Accesul la site-urile Kremlinului şi ale altor instituţii a fost restabilit după o mică întrerupere.
Potrivit lui Andrei Sodatov, un expert rus pe cibernetică şi autor al Red Web, blocarea site-urilor guvernamentale a fost rezultatul unei “greşeli” interne legate de proiectul de încetinire a comunicaţiilor către platforma Twitter.
În ultimii ani, Kremlinul a dezvoltat un sistem asemănător cu Marele Firewall al regimului chinez, care îi permite să izoleze internetul intern de cel extern. Moscova susţine că este nevoie de un asemenea sistem pentru a putea opri eventuale atacuri cibernetice din exterior.
De curând, Kremlinul a dat în judecată platformele sociale majore cerând amenzi pentru distribuirea de mesaje care îndemnau la participarea de proteste neautorizate. Nemulţumirea autorităţilor ruse a fost generată în momentul în care susţinătorii opozantului Alexei Navalnîi au postat masiv apeluri de a organiza proteste în masă după arestarea acestuia cu câteva săptămâni în urmă.
Rusia a fost zguduită de un val impresionant de proteste, care au fost stinse de brutalitatea poliţiei. Au fost arestate peste 10 mii de persoane, incidentele fiind însoţite de nenumărate clipuri video care atestau brutalitatea cu care au intervenit forţele de ordine.