Fost director MI6: Occidentul ştie, poate, 10% din activitatea malefică a agenţilor Rusiei. Clarifică motivele din spatele exploziei depozitului de muniţii ceh în 2014
alte articole
Serviciile de informaţii din Est au cunoştinţă de doar aproximativ 10% din activităţile „agresive” ale Rusiei în Europa, a avertizat, luni, un fost şef al MI6, care a atras atenţia că Moscova este implicată în activităţi criminale într-o măsură mult mai mare.
Sir John Sawers a ieşit cu o declaraţie publică pentru BBC, după ce Praga a acuzat agenţi ruşi aparţinând GRU de implicare în explozia unui depozit de muniţii în 2014.
Cei doi agenţi GRU sunt acuzaţi şi de încercarea de asasinare a colonelului Skripal în Marea Britanie, la Salisbury.
Marea Britanie a sprijinit Praga după expulzarea unor diplomaţi în vârstă care reprezentau regimul lui Vladimir Putin, generând o replică reciprocă din partea Rusiei.
Sir John, care a condus Serviciul de Informaţii Secrete din 2009 până în 2014, a declarat pentru BBC Radio 4 programul Today: „Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că serviciile de informaţii ruse sunt foarte active în toată Europa şi cred că cehii au tranşat acest scandal într-adevăr destul de bine.
„Cehii furnizau arme armatei ucrainene în 2014, iar ruşii aveau interesul să împiedice acest lucru, astfel încât serviciile de informaţii militare ruse au aruncat în aer depozite de muniţie din Republica Cehă şi apoi au otrăvit intermediarul bulgar un an mai târziu ..."
„Totul reprezintă semnele distinctive ale unei operaţiuni speciale ruse şi cred că cehii au identificat aceste două persoane care au încercat să-l asasineze pe Serghei Skripal în Salisbury”.
El a adăugat: „Vedem amploarea activităţilor agresive ale agenţiilor de informaţii ruse în toată Europa, probabil că ştim doar 10% din ceea ce fac. Vor fi multe lucruri pe care serviciile [lor, n.r.] de informaţii le fac de care pur şi simplu nu suntem conştienţi.”
Secretarul de externe Dominic Raab a condamnat aseară activităţile „maligne” ale serviciilor de informaţii de la Kremlin, după ce Poliţia Cehă a declarat că urmăreşte bărbaţi care poartă diverse paşapoarte, inclusiv documente ruseşti pe numele Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov.
Numele false se potrivesc cu cele folosite de cei doi - pe nume lor real Alexander Mişkin şi Anatoli Cepiga - despre care Marea Britanie crede că sunt implicaţi în otrăvirea spionului rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în 2018.
Optsprezece diplomaţi ruşi au primit ordin să părăsească Cehia în urma scandalului.
Cei doi au călătorit din Praga în satul din est unde a avut loc explozia - distrugând un depozit care conţinea 58 de tone de muniţie - şi apoi au părăsit ţara la scurt timp după aceea.
O altă explozie, care a avut loc în decembrie 2014, a distrus un alt depozit, în acelaşi loc, care conţinea 98 de tone de explozivi - dar autorităţile cehe nu au dat detalii despre prezumtivul autor în acest caz.
Publicaţia Bellingcat, care a dezvăluit adevăratele identităţi - a lui Petrov, şi a lui Borishov - a transmis anterior că Petrov - sau Mişkin - se afla la Praga la începutul anului 2014.
Mişkin a fost la Praga timp de opt zile, din 26 ianuarie până în 2 februarie, alături de un om pe nume Denis Sergheev - care este, de asemenea, suspect în otrăvirea din Salisbury.