SUA se mobilizează împotriva "dependenţilor" de tehnologie la volan
alte articole
În SUA conducerea maşinii de către „dependenţii” de tehnologie produce 3.000 de decese pe an. Numită mahmureala celui de-al treilea mileniu, dependenţa nu are nimic de-a face în acest caz cu alcoolul. Obsesia de a controla smartphone-urile în orice secundă face victime: anul trecut au avut loc mai mult de 3.000 de decese şi 387.000 de răniţi. Noua obsessie este definită de către experţi drept noua armă de distragere în masă.
SUA se mobilizează împotriva "dependenţilor" de tehnologie la volan, iar Departamentul de Transport a declarat război conducătorilor auto care sunt distraşi în timpul conducerii.
Astfel, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, propune implementarea "zonei texting", pentru prevenirea accidentelor din cauza folosirii tehnologiei la volan, zone care sunt amplasate de-a lungul autostrăzilor din jurul New York-ului, şi unde şoferii pot trimite mesaje atunci când nu conduc maşina. În deplină siguranţă.
Vor funcţiona? Cine ştie, dar problema este gravă şi necesită remedii urgente.
Mai grav decât conducerea sub influenţa alcoolului
Solicitaţi de Nthsa, puternica agenţie pentru securitatea americană, producători auto şi-au suflecat mânecile pentru a integra aplicaţii şi funcţionalităţi în calculatoarele autovehiculelor, dar tehnologia telefoanelor celulare se dezvoltă mai rapid decât ciclul de viaţă al unei maşini, care are o medie de 5-6 ani.
A fost lansată şi o campanie de sensibilizare în rândul tinerilor dar şi a părinţilor lor căci, uimitor, un studiu realizat de Cohen Children's Medical Center din New York a arătat că: "trimiterea unui mesaj (sau e-mail) în timpul conducerii, cauzează mai multe accidente decât urcarea la volan sub influenţa alcoolului".
Fenomenul creşte proporţional cu răspândirea rapidă a dispozitivelor permanent conectate la reţea, datorită multitudinii notificărilor şi alarmelor sonore.
Experţii avertizează că utilizarea unui telefon mobil în maşină este periculos chiar dacă se vorbeşte prin căşti sau „hands-free” şi ar trebui interzise cu totul.
Pare exagerat? Probabil că da, dar unele cercetări efectuate de către de oamenii de ştiinţă americani arată că trimiterea unui mesaj la volan este echivalentă cu parcurgerea unui teren de fotbal legat la ochi cu o viteză de 50 kmh. Timpul de reacţie se reduce cu 35% ceea ce reprezintă "o rată de aproape trei ori mai mare decât conducerea sub influenţa alcoolului sau conducerea sub influenţa drogurilor".