SUA sancţionează doi oficiali turci pentru refuzul Ankarei de a elibera un pastor american. Turcia lansează ameninţări
alte articole
Turcia a lansat un avertisment la adresa Statelor Unite după ce administraţia preşedintelui Donald Trump a sancţionat doi oficiali turci pentru rolul lor în arestarea şi detenţia pastorului american Andrew Brunson, amplificând tensiunile deja aprinse ca urmare a mai multor neînţelegeri.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a susţinut miercuri că utilizarea sancţiunilor financiare împotriva Ankarei, care este un aliat al SUA, nu va rămâne fără răspuns, deoarece constituie o “poziţie ostilă”, potrivit Express.co.uk.
Cavusoglu a afirmat într-o declaraţie: “Cerem administraţiei SUA să anuleze această decizie greşită”.
Apoi, el a adăugat pe Twitter: “Decizia SUA de a impune sancţiuni împotriva celor doi miniştri ai noştri nu va rămâne fără răspuns.”
“Nu vom putea să ne rezolvăm problemele decât dacă administraţia SUA realizează că sunt inutile încercările de a-şi impune cererile ilegale prin astfel de metode”.
Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a afirmat miercuri că secretarul de stat Mike Pompeo şi ministrul Cavusoglu vor discuta despre detenţia pastorului Andrew Brunson în timpul unei întâlniri în Singapore.
“Secretarul de stat Michael Pompeo şi ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu au discutat prin telefon în 1 august, abordând din nou detenţia nedreaptă a pastorului Andrew Brunson şi a altor cetăţeni americani şi personal diplomatic american.
“Încă urmărim o abordare diplomatică”.
Brunson se află în spatele gratiilor în Turcia din octombrie 2016 şi este acuzat că ar fi o ameninţare pentru securitatea naţională a ţării.
Turcia suspectează că pastorul are legături cu cei care au organizatat o lovitură de stat eşuată în iulie 2016, care au urmărit îndepărtarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Brunson nu este singura persoană arestată în contextul acelor evenimente.
Zeci de mii de persoane au fost arestate şi acuzate că au legături cu clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA , pe care Turcia îl acuză de organizarea puciului din 2016. Alte peste 110.000 de persoane au fost concediate sau suspendate de la locurile de muncă în cadrul campaniei.
Luna trecută, Trump a criticat Turcia pe Twitter din cauza deciziei acesteia de a-l ţine în închisoare pe pastorul american, după ce o instanţă turcă a respins cerere de eliberare a acestuia.
Trump a scris: “Este ruşinos faptul că Turcia nu-l va elibera pe respectatul pastor american Andrew Brunson din închisoare”.
Brunson a fost citat declarând instanţei la acea vreme: “Cred în şi susţin integritatea teritorială a Turciei. Îi iert pe cei care mint şi care depun mărturie falsă împotriva mea”.